Linkovi

Velike premije ali pravila nisu prekršena


Velike premije ali pravila nisu prekršena
Velike premije ali pravila nisu prekršena

Kenneth Feinberg, zadužen za reviziju prakse plaćanja visokih zvaničnika velikih američkih financijskih institucija, je otkrio da je 17 banaka isplatilo u premijama milijardu i 600 miliona dolara izvršnim direktorima nakon što su primili hitnu pozajmicu od vlade.

Obamina administracija je Feinbergu dala nalog da prekontroliše više od 400 banaka.

"Bilo je to loše odabrano vrijeme za isplatu tih premija, loša prosudba tih kompanija, ali u to vrijeme one nisu prekršile ni jedno pravilo", kaže Kenneth Feinberg, glavni kontrolor banaka.

Kenneth Feinberg
Kenneth Feinberg

Ali, mnoge Amerikance je razljutila činjenica da banke direktorima isplaćuju velike premije dok ih gradjani svojim porezima održavaju u životu.

Feinberg kaže da su gradjani su sa pravom ogorčeni.

Damon Silvers koji predstavlja Federaciju američkih radnika, AFL-CIO, kaže:

"Kada je firma u teškoćama, posebno financijska firma, gotovina je ključ svega. Velike gotovinske isplate, ukoliko nisu neophodne, nisu u interesu firme, niti u javnom interesu."

Scott Talbott je glasnogovornik Financisjkog servisa Okrugli stol, koji predstavlja 100 najvećih financijskih servisa u Sjedinjenim Državama:

Velike premije ali pravila nisu prekršena
Velike premije ali pravila nisu prekršena

"Morate motivirati uposlene da bi vrijedno radili. I, tačno je da se struktura plata na Wall Streetu znatno razlikuje od ostatka Amerike. Ali to je posebna grupa ljudi koji mogu vladati procesom u ovoj vrsti aktivnosti.

"Talbott kaže da su specijalne premije bankovnim uposlenicima unaprijed bile odobrene od treće strane:

"One su sve odobrene od strane dioničara, kao i komiteta za kompenzacije u svakoj od kompanija."

Feinberg nema ovlasti da banke prisili na vraćanje novca. On kaže da su 11 od ukupno 17 komapnija vladi već vratili pozajmice sa odgovarajućim kamatama. On podstiče banke da usvoje nova pravila kako bi ograničili isplate izvršnim direktorima u budućim krizama.

Predsjednik Barack Obama kaže da velike premije isplaćivane direktorima banaka pokazuju koliko je bila potrebna financijska reforma koju je on ozakonio prošle sedmice. On kaže da će novi zakon otkloniti potrebu da se u buduće iz poreza gradjana pomažu financijske firme.

XS
SM
MD
LG