Linkovi

SAD – Australija: Novi sporazum o saradnji protiv sigurnosnih rizika


Australijaska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop i američki državni sekretar John Kerryprilikom potpisivanja sporazuma
Australijaska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop i američki državni sekretar John Kerryprilikom potpisivanja sporazuma

O saradnji i izbjegavanju konfrontacija zemalja sa obala Pacifičkog okeana razgovarano je i tokom vikenda na samitu visokih predstavnika i diplomata ASEAN-a

Visoki zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i Australije potpisali su sporazum kojim se značajno proširuje priustvo američkih zračnih i pomorskih vojnih snaga u sjeveru Australije. Obje zemlje, kako je istaknuto tom prilikom, nastoje i na taj način dugoročno podržati mir, stabilnost i osigurati uvjete za prosperitet pacifičkog regiona.

Sporazum su u Sidneyu danas potpisali državni sekretar John Kerry i ministar odbrane u ime Sjedinjenih Država i ministrica vanjskih poslova Julie Bishop i ministar odbrane David Johnston u ime Australije. Na taj način finaliziran je dogovor iz 2011. godine čiji je ključni dio stacioniranje 2.500 američkih marinaca u vojne baze u Darwinu, gradu na sjevernoj obali australijskog kontinenta.

Govoreći u povodu potpisivanja sporazuma gospodin Kerry je istakao:

"Suočavamo se novim sigurnosnim izazovima - spornim teritorijalnim pitanjima i u Južnom kineskom moru, i u Japanskom moru, i uz obale Sjeverne Koreje i Vijetnama. Brojni militanti i ektremisti koji odlaze da se bore kao džihadisti u različitim dijelovima svijeta vraćaju se u zemlje porijekla sa zloćudnim namjerama. Mnogo je razloga da tijesno surađujemo."

Gospodin Hagel je tokom razgovora članova dvije delegacije još jednom ponovio da su Sjedinjene Države izuzetno zainteresirane za mir na obalama Pacifika i da će na tom prostoru biti dugotrajno i konstantno snano prisutne.

O saradnji i izbjegavanju konfrontacija zemalja čije teroritorijalne vode zahvataju dijelove Pacifičkog okeana razgovarano je, da podsjetimo, i tokom vikenda na samitu visokih predstavnika i diplomata ASEAN-a odžanog u Burmi. Ta skup uslijedio je nakon višemjesečnih verbalnih i u nekoliko slučajeva nasilnih konfrontacija vezanih za sporna i otvorena teritorijalna pitanja. Uz znatno strariji kinesko-japanski spor oko nekoliko nenaseljenih otoka, u posljednje vrijeme aktuelni su kinesko-vijetnamski spor oko lociranja kineskih pomorskih naftnih platformi i filipinsko-kineski spor oko nekoliko otočića.

Govoreći na samitu predstavnika zemalja ASEAN-a američki državni sekretar je, između ostalog rekao:

"Svi mi ističemo važnost i neophodnost pregovora o definiranju pravila ponašanja u teritorijalnim i međunarodnim vodama. Naglašavamo neophodnost rješavanja spornih teritorijalnih pitanja u skladu sa međunarodnim pravom i kroz procese arbitraže i bilateralne pregovore."

Nastojanja da se usaglase stajališta o tim pravilima traju više od deseatak godina, a bezuspješna su, uglavnom, zbog kineskog opiranja. I posljednji samit zemalja ASEAN-a bio je prilika da kineski diplomati prijedloge Sjedinjenih Država o zamrzavanju provokativnih koraka i postupaka ocijene još jednim primjerom američke anti-kineske propagande.

SAD – Australija: Novi sporazum o saradnji protiv sigurnosnih rizika
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

XS
SM
MD
LG