Linkovi

Kompjuterski stručnjaci iz Indije popunjavaju radna mjesta u Americi


Menadžer za upošljavanje Pete Tapaskar ima poteškoća da nađe zaposlene u svojoj tehnološkoj firmi ProSoft u predgrađu Čikaga
Menadžer za upošljavanje Pete Tapaskar ima poteškoća da nađe zaposlene u svojoj tehnološkoj firmi ProSoft u predgrađu Čikaga

U Illinoisu, Amerikanci indijskog porijekla su najveća azijska etnička zajednica, veća od kineske i filipinske zajednice.

Nedavno istraživanje centra Pew je pokazalo da, po prvi put, Azijati prednjače nad Hispanicima kao najbrže rastuća imigrantska populacija u Sjedinjenim državama. Ljudi južnoazijskog porijekla koji traže posao predstavljaju najveći dio nove imigrantske zajednice tog grada, popunjavajući ključna mjesta visoko kvalificiranih tehnoloških radnika.

Usprkos usporenoj ekonomiji, menadžer za upošljavanje Pete Tapaskar ima poteškoća da nađe zaposlene u svojoj tehnološkoj firmi ProSoft u predgrađu Čikaga.

Nemamo dovoljno lokalnih resursa i moramo se oslanjati na one iz Azije, Indije, Pakistana i drugih zemalja, kaže on.

Gospodin Tapaskar dodaje da oko 80% radne snage u kompaniji ProSoft dolazi izvan Sjedinjenih država, uglavnom iz Indije. Sve veća potražnja za kvalificiranim radnicima u informativnoj tehnologiji primorava kompanije kao što su ProSoft da regrutiraju veći broj radnika iz zemalja kao što je Indija, u kojima postoji veliki broj onih sa inžinjerskom diplomom i iskustvom. Takav trend mijenja okruženje i u Sjedinjenim državama.

Azijati nisu samo Kinezi, kaže Shoji Matthew, imigrant iz Indije.

Čikago ima treću najveću zajednicu Amerikanaca indijskog porijekla u Sjedinjenim državama i ona se i dalje širi. Shoji Mathew je u Čikago došao iz Indije prije više od 10 godina.

90% radnih viza iskoriste Indijci, kaže on.

Veliki dio ove imigrantske zajednice dolazi sa vizama za zaposlenje, čak i više nego u drugim zajednicama, kaže Tuyet Le, izvršna direktorica Azijsko- američkog instituta.

Ona kaže da bi istraživanje centra Pew trebalo izmijeniti dugogodišnje stereotipe o azijskoj imigraciji u Sjedinjenim državama.

U Illinoisu, Amerikanci indijskog porijekla su zapravo najveća azijska etnička grupa prema popisu stanovništva već drugi put za redom, veća od kineske i filipinske zajednice. Mislim da to iznenađuje mnoge, kaže Tuyet Le.

Ali to ne iznenađuje Shoji Matthewa, koji je došao u Čikago neposredno nakon popisa stanovništva 2000. godine, gdje je radio na sprječavanju očekivane greške kompjuterskog sistema poznate kao Y2K.

Došao sam na H1B vizu koju dobijaju kompjuterski stručnjaci. U to vrijeme, problem Y2K je bio raširen i postojala je velika potražnja za kompjuterskim stručnjacima, kaže Matthew.

On dodaje da se takva potražnja nije smanjila i da su mnogi sa radnim vizama odlučili da ostanu. Danas postoji čak još veća potreba za kompjuterskim stručnjacima iz južne Azije, ali nema dovoljno viza kako bi se oni doveli u Sjedinjene države, kaže Pete Tapaskar.

Nakon 11. septembra 2001, imigracioni sistem je postao mnogo oštriji i broj viza je smanjen.

On dodaje da sada treba i više vremena za procesuiranje viza, što odlaže upošljavanje radnika za poslove koji nisu popunjeni.
Kompjuterski strucnjaci iz Indije popunjavaju radna mjesta u Americi
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
XS
SM
MD
LG