Linkovi

Sigurno da će Sjedinjene Američke Države ostati uključene


Ambasador Sjedinjenih Država u BiH, Patrick Moon

VOA: Gospodine Moon, prošlo je pet godina nakon što je Amerika bila direktni medijator neuspješnih ustavnih promjena u BiH, a nakon toga je propao i zajednički pokušaj sa EU da se u Rajlovcu postigne dogovor medju bh političarima. Šta je po vama ključni razlog otpora ustavnim promejena koje su uslov za dalje euro-atlantske integracije, i kako ga otkloniti?

MOON: Prvo bih pozdravio publiku i gledatelje. Drago mi je da sam u Bosni i Hercegovini i da predstavljam vladu Sjedinjenih Američkih Država. Ustavne reforme su ovdje vrlo komplicirano pitanje. Na tom radimo već niz godina zajedno s drugim članicama međunarodne zajednice da se promovira oblik ustavne reforme koji bi omogućio vlastima ovdje da utvrdi put ka integracijama u Europsku uniju i NATO savez. Bilo je nekoliko prijedloga i mi smo još uvijek uključeni u problem s dužnosnicima bosanskohercegovačkih vlasti, a nadam se da ćemo raditi i sa novom vladom poslije izbora da otpočne proces gdje će vladini dužnosnici početi ozbiljno rješavati ove probleme. Mislim da nije pitanje hoće li biti nastavka reformi nego kako brzo će se početi tražiti kompromisi i dogovori o tim promjenama.

VOA: Da li će Amerika, bez obzira na rezultate izbora, nastaviti aktivno pomagati BiH da nadje put u EU i druge euro-atlantske integracije?

MOON: Sigurno da će Sjedinjene Američke Države ostati uključene ovdje. To nije nova politika nego nastavak stare. Mi smo ovdje da pomognemo građanima i vlastima Bosne i Hercegovine. Mi smo prijatelji ove zemlje i to ćemo nastaviti da budemo. Poslije izbora ćemo raditi sa novom vladom da promoviramo programe kako bi Bosna i Hercegovina išla naprijed ka europatlanskim integracijama. Mislim da je to najbolji put za Bosnu i Hercegovinu da napreduje u poljima koja su bitna za građane i koja bi pomogla ekonomskim uvjetima u zemlji. Snažno podržavamo ove procese i tako ćemo i nastaviti.

VOA: Sjedinjene Države su u više navrata jasno rekle da podržavaju cijelovitost i suverenitet države BiH, koja je i članica UN-a, a trenutno i promjenljiva članica Vijeća sigurnosti. Ipak, čak i prije predizborne kampanje, često se spominje moguće mirno razdruživanje, i to od najviših lidera iz Republike Srpske. Hoće li to i kako uticati na izbore?

MOON: Moram reći da je daytonski sporazum predvidio jedinstvenu zemlju sastavljenu od Republike Srpske i Federacije. U sporazumu nije predviđena mogućnost odvajanja i mi ne mislimo da je to proces koji će ikome moći koristiti.

VOA: Slaba ekonomija, velika nezaposlenost, korupcija sve to brine gradjane BiH, ali su zabrinuti i za sigurnost. Da li im medjunarodna zajednica može garantovati sigurnost, čak i ako se domaći akteri ne mognu dogovoriti?

MOON: Sigurno je da Sjedinjene Američke Države rade s državama širom svijeta da iskorijene ekstremizam i terorizam tamo gdje se on pojavi. Vrlo dobro surađujemo s vlastima Bosne i Hercegovine na pitanjima terorizma. Međusobno nemamo otvorenih pitanja i očekujem da se ta suradnja i nastavi dok se zajedno borimo protiv globalnog terorizma.

VOA: Kada je rijec o terorizmu, koliko je ta opasnost realna? Kakve su američke procjene, i ako postoji kako je spriječiti?

MOON: Mi ne vidimo nikakve znakove značajnije radikalizacije ovdje u Bosni i Hercegovini. Sigurno da su muslimanske zajednice u svijetu pod različitim promjenama i da se bave s ovakvim pitanjima širom svijeta. Mi uključujemo muslimansku zajednicu ovdje i u drugim zemljama i drago mi je da je ovdje muslimanska zajednioca umjerena.

VOA: Na kraju možete li naše gledatelje u BiH podsjetiti na dosadašnji iznos prije svega američke, a i ukupne medjunarodne pomoći. Rečeno je da je ona, računajući po glavi stanovnika, premašila iznos Marshallovog plana za ekonomsku i tehničku pomoć Evropi od 1945 do 1951. Ali su rezultati nažalost daleko ispod onoga što je Evropa uspjela postići sa tom pomoći.

MOON: Mi smo omogućili negdje oko milijardu i pol pomoći ovdje u Bosni i Hercegvoini poslije rata. U početku su ta sredstva išla u sigurnost i stabilnost, ali sada kada je vrijeme prošlo, radimo više na jačanju demokracije i programima stimuliranja ekonomije. Imam veliko povjerenje u te programe i nemam nikakvih sumnji u krađe ili nestanak sredstava koje smo omogućili za programe pomoći.

XS
SM
MD
LG