Linkovi

SAD i saveznici intenziviraju napade u Libiji


Palestinian fishermen collect several Manta Ray fish that were washed up on the beach in Gaza City.
Palestinian fishermen collect several Manta Ray fish that were washed up on the beach in Gaza City.

Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je kako očekuje da Washington unutar nekoliko dana prepusti kontrolu nad misijom u Libiji koaliciji, na čijem će se čelu nalaziti vjerojatno Francuska ili Britanija

U Libiji pobunjenici koriste napade međunarodnih snaga na vojne položaje vlade kako bi povratili teritorij koji su izgubili tijekom proteklih deset dana. Nakon pregrupiranja danas su pobunjenici krenuli na mjesto Adjabiya napadajući položaje snage lojalnih Moameru Gadafiju. Međutim, oporbeni izvori iz Misurate kažu da vladine snage zlostavljaju stanovništvo u tom mjestu na zapadu zemlje, navodno koristeći civile kao ljudski štit protiv napada bilo kakvih snaga izvana.

U glavnom gradu Tripoliju progadafijeve snage su izvršile pregled štete koju su nanijeli saveznički zračni udari sinoć na trokatnu zgradu u krugu gadafijeve rezidencije. Nije poznato je li itko ranjen u tom napadu, međutim vlada tvrdi da su od subote u koalicijskim zračnim udarima ubijeni deseci osoba. Sjedinjene Države vrše napade s Britanijom, Francuskom i drugim saveznicima kako bi se provela zona zabranjenog letenja.

Američka vojska je priopćila da su napadi krstarećim raketama Tomahawk, zajedno sa zračnim udarima, značajno smanjili Gadafijeve kapacitete na polju protuzračne obrane. Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je kako očekuje da Washington unutar nekoliko dana prepusti kontrolu nad misijom u Libiji koaliciji, na čijem će se čelu nalaziti vjerojatno Francuska ili Britanija.

U međuvremenu je glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa danas rekao kako poštuje rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom se odobrava vojna akcija u Libiji, a nakon ranijih komentara koji su ukazivali na to da je zabrinut zbog akcija koje su poduzele zapadne zemlje. Amr Moussa je danas rekao kako njegova organizacija poštuje rezoluciju i nema nikakvih primjedbi na nju, konkretno, jer ne poziva na invaziju Libije.

Amr Moussa
Amr Moussa

Do ove izjave došlo je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom samo dan nakon što je Moussa dao kritičnu izjavu o međunarodnim zračnim udarima na Libiju. U njoj je ustvrdio kako su napadi išli dalje od mandata da se uvede zona zabranjenog letenja, rekavši kako Arapska liga želi zaštititi civile, a ne ih bombardirati.

Govoreći na istoj tiskovnoj konferenciji u Kairu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je rekao kako je izuzetno važno da međunarodna zajednica govori jednim glasom kako bi se provela rezolucija Ujedinjenih naroda. Prvi čovjek svjetske organizacije je također rekao da je podrška Arapske lige imala istaknutu ulogu kad je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvajalo tu rezoluciju kojom se ovlašćuje "uporaba svih nužnih mjera" kako bi se zaštitili civili u Libiji.

Skupina prosvjednika, koja podržava Gadafija, spriječila je gospodina Bana i njegovo izaslanstvu da napuste sastanak Arapske lige. Inače Katar je prva arapska zemlja koja se pridružila ovoj međunarodnoj operaciji. Rusija je pozvala međunarodnu zajednicu da zaustavi korištenje sile bez pravljenja razlike između vojnih i civilnih ciljeva, rekavši kako se ubijaju civili. Zemlje Afričke unije također su zatražile od međunarodne zajednice da iskaže suzdržanost.

XS
SM
MD
LG