Linkovi

Rat protiv ISIL-a: Militante lišiti „crnog zlata“


Cilj je potpuno prekinuti i uništiti lanac crpljenja i prodaje nafte, najveći izvor finansijke moći ekstremista i terorista takozvane Islamske države.

Nakon prošlotjednih terorističkih napada u Parizu, američki i borbeni avioni koalicionih snaga počeli su sa preciznim napadima na najizdašnije izvore finansijske moći takozvane Islamske države. Na novoobjavljenim video-snimcima Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država vide se rezultat tih napada - uništeno je preko stotinu kamiona-cisterni koje su militanti ISIL-a koristili za krijumčarenje sirove nafte čijom prodajom uveliko finansiraju borbene i druge aktivnosti.

U zračnim udarima koalicionih snaga tokom ovog tjedna uništeno je i onesposobljeno 166 kamiona-cisterni na području al-Bukamala u Siriji, ističe pukovnik Steve Warren, glasnogovornik koalicionih snaga:

"To su bili precizni, iznenađujući napadi na naftna polja koja su sada uveliko osakaćena."

Naftna polja Al-Bukamal nalaze se na prostoru distrkta Deir-ez-Zur. Prema obavještajnim procjenama prodajom nafte sa tih polja militanti ISIL-a ostvaruju prihod od 750 hiljada dolara dnevno. Ukupno....

"....prodajom nafte se finasira 50 odsto operacija ISIL-a" – dodaje pukovnik Warren.

Do prošlog tjedna američki avioni su izbjegavali bombardirati kamione-cisterne zbog mogućnosti da su vozači nedužni civili, prisiljeni da voze. Upravo zbog toga prije udara na kolone kamiona-cisterni bacani su letci sa upozorenjima da slijede napadi i da vozila budu napuštena. I sada...

"...za mnoge poruka je sasvim jasna - krijumčarenje nafte je mnogo opasnije nego što je to bilo do prošlog tjedna" – konstatuje pukovnik Warren i naglašava da je krajnji cilj potpuno prekinuti i uništiti lanac crpljenja i prodaje nafte, najveći izvor finansijke moći militanata, ekstremista i terorista takozvane Islamske države.

Rat protiv ISIL-a: Militante lišiti „crnog zlata“
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

XS
SM
MD
LG