Linkovi

SAD: Propusti koji duboko zabrinjavaju


"Uposlenici Agencije za sigurnost avio-transporta ne mogu dozvoliti ni najmanji propust jer to može imati katastrofalne posljedice.“

Generalni inspektor američkog Ministarstva za unutarnju sigurnost, nadležan za ocjenu rada Agencije za sigurnost avionskog transporta, na saslušanju u Kongresu je, kako je rekao, duboko zabrinut očitim i grubim propustima kontrole putnika i njihovog prtljaga na američkim domaćim i međunarodnim aerodromima. Njegovo svjedočenje uslijedilo je nakon propusta službi i radnika Agencije da identificiraju 73 njihova uposlenika koji su imali veze sa teroristima i neotkrivanja namjerno podmetnutog oružja i opasnih materijala čak u 96 odsto slučajeva kojima je testirana procedura provjera na aerodromskim punktovima za kontrolu putnika.

U najkraćem, 14 godina nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine proteklih dana najozbiljnije je postavljeno pitanje koliko je američki unutarnji i međunarodni avio-saobraćaj siguran i da li uposlenici agencije za sigurnost avio-transporta, uspostavljene poslije tih napada, odgovorno i efikasno ispunjavaju obavezu zaštite putnika, aviona i aerodroma, naglasio je John Roth, generalni inspektor Ministarstva unutarnje sigurnosti, u čijem je sastavu Agencija za sigurnost avionskog transporta. Članovi njegovog tima otkrili su krupne propuste prilikom rentgenskih i drugih procedura kontrole putnika.

"Uposlenici Agencije ne mogu dozvoliti ni najmanji propust jer to može imati katastrofalne posljedice. Teroristima je dovoljan i najsitniji propust da udare" –rekao je, između ostalog, John Roth.

Porazni rezultat provjere rada uposlenika Agencije za sigurnost avio-transporta uzdrmala je članove Kongresa. Senator Ron Johnson podsjeća na obimnost posla, ali time ne opravdava propuste:

"Kontrolira se skoro dva miliona putnika svakog dana, skoro 660 miliona godišnje. To je ogroman zadatak."

Nemar, nepažnja, brzopletost, nestručnost... najčešći su uzroci propusta prilikom kontrole putnika i njihovog prtljaga, ističe Rebeca Roering, zadužena za kontrolu rada uposlenika Agencije za sigurnost avio-transporta na međunarodnom aerodromu u Mineapolisu, i dodaje:

"Kontrolori i tehničko osoblje Agencije, proces kontrole, pregleda i izuzimanja stvari koje nije dozvoljeno unijeti u avion obavljaju što je moguće brže, unatoč propusta za koje su svjesni da ih čine."

I najmanja eksplozivna naprava je izuzetno opasna po avione u zraku, upozorava federalni maršal za avio-saobraćaj Robert MacLean:

"Ako bi teroristi pokušali unijeti i vrlo malu bombu, a pokazalo se da je to relativno lako, avion bi na visini na kojoj leti bio raznesen."

Propustima u radu usposlenika Agencije zabrinuti su i avio-putnici:

"To je užasno. Ne mogu se osjećati drugačije"

"Zabrinuta sam zaista. Nakon napada od 11. septembra zaposlili smo toliko ljudi, najviše što smo mogli, ali oni, pokazalo se, ne obavljaju svoj posao kako treba."

A moraju mnogo, mnogo bolje, naglašava senator Tom Carper:

"Moramo težiti perfekciji. Nikada je nećemo dostići, ali to mora biti cilj."

Mnogi pokušaji terorista da izazovu avionske katastrofe pravovremeno su otkriveni i spriječeni. Ipak, ukoliko se rad uposlenika Agencije za sigurnost avio-transporta značajno ne poboljša pitanje je dana kada bi teroristi mogli ostvariti neki od tih pokušaja.

SAD: Propusti koji duboko zabrinjavaju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

XS
SM
MD
LG