Linkovi

Američka pomoć inostranstvu jedna od tema republikanske debate


Mitt Romney i Rick Perry na predsjedničkoj debati u Las Vegasu

Domaća politika, ekonomija i radna mjesta, dominiraju utrkom za predsjedničku nominaciju republikanske stranke. Međutim, povremeno se raspravlja i o vanjskoj politici, osobito o američkoj pomoći drugim zemljama.

Američki predsjednički izborni proces zvanično počinje 3 januara, kada će u saveznoj državi Iowi pristalice republikanske stranke dati prve glasove političaru za kojeg smatraju da bi sljedeće godine trebao biti protivnik predsjedniku Baracku Obami, na izborima u novembru. Domaća politika, ekonomija i radna mjesta, dominiraju utrkom za predsjedničku nominaciju republikanske stranke. Međutim, povremeno se raspravlja i o vanjskoj politici, osobito o američkoj pomoći drugim zemljama.

Na nedavnoj televizijskoj republikanskoj debati u Las vegasu, nekoliko kandidata za nominaciju je naglasilo da će, ako dođu u Bijelu kuću, smanjiti pomoć stranim zemljama. Jedan od njih je guverner Texasa Rick Perry.

Vrijeme je da ozbiljno raspravimo o našoj pomoći inostranstvu, rekao je guverner Perry.

Kongresmen iz Texasa, Ron Paul, smatra da Sjedinjene Države uopće ne bi trebale davati pomoć stranim zemljama.

Ustav nam ne daje pravo da uzimamo od građana novac i šaljemo ga drugim zemljama. Po meni, pomoć stranim zemljama znači da uzimamo od siromašnih Amerikanaca da bi pomogli bogatima u siromašnim zemljama, kaže kongresmen Paul.

Američka pomoć inostranstvu jedna od tema republikanske debate
Američka pomoć inostranstvu jedna od tema republikanske debate

Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, koji je trenutno najpopularniji kandidat za predsjedničku nominaciju republikanske stranke, kaže da bi on pomoć inostranstvu smanjio zbog loše ekonomske situacije u Americi.

Nema smisla posuđivati od Kine da bi se u neku drugu zemlju poslala američka humanitarna pomoć. Neka im Kina pomogne, kaže guverner Romney.

Ovakva republikanska stajališta su kritizirali neki kršćanski lideri, evanđelisti, među kojima je i Richard Cizik.

Svi ti programi pomoći inostranstvu su u našem nacionalnom interesu. Sa našeg stajališta, oni su važni jer izražavaju naše vrijednosti, vrijednosti Biblije. Jedna od njih je briga za druge, kaže gospodin Cizik.

On, kao i mnogi drugi, naglašavaju važnost američkih programa pomoći kao što je pomoć žrtvama poplava u Pakistanu, zemljotresa na Haitiju, te pomoć za borbu protiv siromaštva i bolesti u Hondurasu. Stručnjaci za vanjsku politiku kažu da u zemlji postoji podrška za američku pomoć za inostranstvo. Heather Hurlburt radi za Nacionalnu mrežu sigurnosti.

Američka pomoć inostranstvu jedna od tema republikanske debate
Američka pomoć inostranstvu jedna od tema republikanske debate

Ankete pokazuju da su Amerikanci vrlo svjesni činjence da živimo u globalnom društvu i da smo usko povezani sa ljudima širom svijeta, te da nam je dužnost kao američkih građana da pomognemo ljudima u drugim zemljama, kaže Heather Hurlburt.

Ona dodaje da većina Amerikanaca ne shvata da američka pomoć inostranstvu predstavlja veoma mali dio državnog budžeta.

Pomoć inostranstvu je manje od jedan posto naših ukupnih godišnjih troškova. Ali kada anketirate ljude, onda vidite da oni misle da stranim zemljama ide i do 20 posto državnog budžeta. Kada ih pitate koliko bi trebala biti pomoć inostranstvu, oni kažu između pet i deset posto, što bi značilo pet do deset puta više od stvarne sume koja se izdvaja za druge zemlje.

Republikanski kandidati će vjerojatno o pomoći inostranstvu razgovarati već za dvije sedmice, na televizijskoj debati koja će biti posvećena isključivo vanjskoj politici.

XS
SM
MD
LG