Linkovi

Sjedinjene Države do sada obezbijedile dva i pol miliona dolara za ugrožene poplavama, a pomoć nastavlja stizati


“ I dok katastrofa još uvijek odnosi ljudske živote i razara gradove i sela Bosne i Hercegovine, solidarnost među ljudima postaje sve značajnija. Prijatelji pomažu jedni drugima u nevolji, a ja sam ponosan što mogu reći da je Vlada SAD do danas, uključujući i gore navedenu pomoć, obezbijedila više od 2,5 miliona dolara direktne pomoći za ugrožene“, rekao je otpravnik poslova Nicholas Hill.

Gospodin Hill je ovo izjavio povodom današnjih dodatnih 1,5 miliona dolara humanitarne pomoći da bi se pomoglo onima koji su najviše pogođeni strahovitim poplavama u Bosni i Hercegovini. U ponedjeljak, 26. maja, tim američkih stučnjaka za mine stići će u BIH da bi pomogao Centru za uklanjanje mina u BIH u izradi procjene stanja minskih polja nakon poplava.Tim će ostati u BiH oko tri sedmice da bi pomogao mapiranje pomjerenih minskih polja, dao preporuke lokalnim vlastima za djelovanje u neuobičajenim okolnostima, te izradio dugoročnu strategiju djelovanja.

Raspodjela novih sredstava koja su obezbijeđena putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) biće planirana kroz partnerstvo sa UNDP-om, a ona će se koristiti za medicinske i higijenske pakete, cisterne i filtere za vodu, isušivače zraka, agregate i vreće za spavanje.
XS
SM
MD
LG