Linkovi

Novi američki ministar odbrane Chuck Hagel ima dugu listu izazova koji stoje pred njim


On ulazi u budžetsku krizu, a suočava se i sa povlačenjem američkih vojnika iz Afganistana

Novi američki ministar odbrane Chuck Hagel sada ima dugu listu izazova koji stoje pred njim dok počinje novi posao u Pentagonu. On ulazi u budžetsku krizu, a suočava se i sa povlačenjem američkih vojnika iz Afganistana, gdje nailazi na krizu vezanu za povjerenje među svojim afganistanskim partnerima.

Nakon velike bitke vezane za njegovo potvrđivanje u senatu, sada je trenutak za novog američkog ministra odbrane Chucka Hagela da prione na posao. Očekujući jučerašnje potvrđivanje njegove nominacije, glasnogoovornik Pentagona George Little je rekao da posao predstoji.

Senator Hagel je nagovijestio svoju čvrstu predanost da odmah prione na posao.

A taj posao uključuje budžetsku krizu i moguće smanjenje od 46 milijardi dolara u troškovima odbrane u narednih 7 mjeseci. Hagel će također nagledati povlačenje većine od 66 hiljada američkih vojnika u Afganistanu. Jedan od njegovih prvih problema će biti izgradnja povjerenja među afganistanskim partnerima dok se približava datum odlaska. Znaci nepetosti su se pojavili ove sedmice kada je afganistanski predsjednik Hamid Karzai zabranio američkim specijalnim snagama pristup strateški važnoj pokrajini Wardak, nakon žalbi da su afganistanski vojnici, uz pomoć američkih vojnika, mučili i ubijali nedužne civile. Izolirani incidenti iz prošlosti vezani za zlostavljanje od strane američkih vojnika su bili teret za Karzaijevu vladu. Michael O Hanlon, analitičar za pitanja odbrane pri institutu Brookings u Washingtonu, kaže da afganistanski lider procjenjuje prednosti suradnje sa Amerikancima kada budu odlazili.

Mislim da je veoma jasno da predsjednik Karzai ne vjeruje u potpunosti u ratnu strategiju. Mislim da je već neko vrijeme to istina djelimično jer je rat bio toliko frustrirajući za njega i za nas. Ali njegov nivo uvjerenja da se rat isplati se smanjio, kaže Michael O Hanlon.

Istovremeno, američki vojnici trenutno prebacuju odgovornost za sigurnost afganistanskim snagama, dok se spremaju napustiti zemlju. Ključni izazov za gospodina Hagela i američke vojnike je sada upostaviti povjerenje među Afganistancima koji su zabrinuti šta će se desiti kada strani vojnici odu.

Novi američki ministar odbrane počinje posao u Pentagonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00
XS
SM
MD
LG