Linkovi

SAD – Afganistan: Okončana krupna neizvjesnost


Unatoč angažiranju u ratu protiv militanata Islamske države, Afganistan će ostati u fokusu Washingtona. Bilateralni sporazum o sigurnosnoj saradnji ističe krajem 2024. godine.

Odlaganje potpisivanja sporazuma o sigurnosnoj saradnji između Afganistana i Sjedinjenih Američkih Država i NATO saveza je okončano. Nakon povlačenja najvećeg dijela američkih i međunarodnih borbenih jedinica krajem ove godine, u Afganistanu će ostati vojni kontingent čija će ključna funkcija biti dalja obuka afganistanskih snaga sigurnosti. Dan nakon što je preuzeo funkciju, novi predsjednik Afganistana Ashraf Ghani potpisao je sporazum koji Hamid Karzai, prethodni predsjednik, nije htio. Bilateralni sporazum o sigurnosnoj saradnji Sjedinjenim Državama daje se mogućnost da obučavaju i finansiraju afganistanske snage sigurnosti koje će od početka iduće godine gotovo potpuno preuzeti teret borbe sa Talibanima.

U Pentagonu su uvjereni da afganistanske snage mogu odgovoriti tom zadatku, kaže glasnogovornik admiral John Kirby:

"Prisjetite se ove godine. Osigurali su uvjete za dva nacionalna izborna procesa. Stalno su Talibanima za petama. To nije upitno."

Potpuna kontrola u svim dijelovima Afganistana još nije ostvarena, talibanske snage nisu definitivno poražene, dodaje admiral Kirby:

"Dosta toga još mora biti urađeno i upravo zbog toga nas raduje zaključivanje sporazuma koji omogućava kontinuitet obuke i drugih oblika američke vojne pomoći."

Amabasador Afganistana u Pakistanu Janan Mosazai, u izjavi za Glas Amerike, ocijenio je sporazum kao vrlo značajan korak ka sigurnosti i ekonomskoj stabilnosti Afganistana i dodao:

"Da bi Afganistan stigao do te faze, potrebna mu je pomoć i podrška međunarodne zajednice, partnera i saveznika. Potpisivanjem sporazuma za to je osigurana legalna osnova."

Unatoč američkom angažiranju u ratu protiv militanata Islamske države Irak i Sirija, Afganistan će za dugi niz godina ostati u fokusu Washingtona, ističe analitičar Instituta za mir Andrew Wilder. Uz to...:

"Mislim da je zaista bitno da predsjednik Ghani što prije dođe u Washington, a takođe i da međunarodnoj zajednici predstavi novo lice Afganistana. Novi predsjednik mora da se angažira na unapređenju spoljno-političkih odnosa koje je Karzai proteklih godina uveliko pogoršao."

Američke vojne snage su u Afganistanu od 2001. godine. Bilateralni sporazum o sigurnosnoj saradnji ističe krajem 2024. godine. Biće to kraj druge faze američkog angažmana u Afganistanu. Što bi mogla biti treća faza sada je isuviše rano predviđati.

SAD – Afganistan: Okončana krupna neizvjesnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

XS
SM
MD
LG