Linkovi

SAD – Afganistan: Neće biti ostavljen na cjedilu


Predsjednik Obama je svjestan da afganistanske snage nisu dovoljno jake da bi se uspješno nosile sa svim sigurnosnim izazovima u Afganistanu.

Priznajući da je stanje u Afganistanu vrlo nestabilno i krhko, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama jučer je najavio usporavanje tempa povlačenja američkih vojnika.

Šta to praktično znači?

Za predsjednika koji je u Bijelu kuću ušao čvrsto obećavajući da će okončati ratove u Afganistanu i Iraku, jučerašnja najava da će u Afganistanu zadržati kontingent od 5 i po hiljada vojnika i poslije 2016. godine nije bila laka. Govoreći o tome posebno je istakao:

"Ne podržavam ideju o ratu bez kraja i često sam govorio protiv opcije marširanja u sukobe bez neizvjesnog trajanja koji nisu u interesu naše sigurnosti."

Uz potpredsjednika Joe Bidena i ministra odbrane Asha Cartera, predsjednik Obama je jučer saopštio da će blitu 10 hiljada američkih vojnika ostati u Afganistanu većim dijelom slijedeće godine. Umjesto planiranog smanjenja vojnog osoblja na oko hiljadu, stacioniranog u Kabulu nakon 2016. godine, Sjedinjene Države će zadržati u bazama u Bagramu i Kandaharu spomenutih 5.500 vojnika i drugog vojnog osoblja.

Promjena plana o smanjenju vojnog kongtingenta na hiljadu osoba uslijedila je ubrzo nakon što su talibanski borci zauzeli Kunduz. Potpunu kontrolu nad tim gradom uspjele su povratiti afganistanke snage sigurnosti, uz podršku američkih vojnih snaga.

Predsjednik Obama je saglasan sa ocjenom da afganistanske snage nisu tako jake koliko bi trebalo da budu da bi se uspješno nosile sa svim sigurnosnim izazovima u Afganistanu:

"Pod pristiskom pakistanskih snaga sigurnosti brojni pripadnici al-Qaide povukli su se u Afganistan, gdje je u porastu i prisustvo militanata ISIL-a. Na ključnim područjima Afganistana sigurnosno stanje je vrlo krhko, a u pojedinim dijelovima moglo bi doći i do pogoršanja stanja."

Predsjednik Obama ostaje pri stavu da se ne-borbena misija američkih snaga neće mijenjati. Vojno osoblje će nastaviti savjetodavne i protiv terorističke aktivnosti i obuku afganistanskih snaga sigurnosti.

Analitičar centra Wilson Michael Kugelman ocjenjuje da će američko vojno prisustvo, i u takvoj funkciji i u takvom obimu, biti snažan psihološki i motivacioni faktor za za još uvijek nedovoljno snažne afganistanske snage i dodaje:

"Stopa dezerterstva u afganistanskim snagama uvijek je bila vrlo visoka, posebno neposredno nakon talibanskog zauzimanja Kunduza. Ako znaju, a sada to znaju, da ih američke snage neće ostaviti ni iduće, a ni 2017. godine, uvjeren sam da će to biti snažan moralni oslonac."

Predsjednik Obama je jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države Afganistan ne ostavljaju na cjedilu, iako odlukom koju je saopštio jučer odstupa od od onog o čemu je govorio od preuzimanja predsjedničke funkcije - okončanja američkog vojnog prisustva i u Afganistanu sa istekom njegovog drugog predsjedničkog mandata.

SAD – Afganistan: Neće biti ostavljen na cjedilu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

XS
SM
MD
LG