Linkovi

SAD – Afganistan: Preteško breme


Pod velikim pristiskom iz Kongresa: Predsjednik SAD Barack Obama sa vojnicima u Afganistanu
Pod velikim pristiskom iz Kongresa: Predsjednik SAD Barack Obama sa vojnicima u Afganistanu

Novi američki ambasador će u Afganistanu zeteći neke zaista uspješne rezultate američke pomoći, prije svega u školstvu i zdravstvu. Primjera radi, više od 7 miliona učenika sada je školama. Preko dva miliona su djevojčice, kojima je svako školsko obrazovanje bilo zabranjeno u vrijeme talebanskog režima.

Senatori, članovi Odbora za spoljne odnosne, sa skepsom gledaju na proces gradnje Afganistana kao države. Njihov skepticizam podstaknut je izvještajem pripremljenim za Kongres u kojem se konstatuje da su u prethodne dvije postignuti ograničeni rezultati u sređivanju stanja u Afganistanu, unatoč velikoj finasijskoj pomoći Sjedinjenih Država.

Rasprava u tom odboru održana je u kontekstu odobravanja imenovanja Ryana Crockera, bivšeg ambasadora u Iraku, za američkog ambasadora u Afganistanu.

Gospodin Crocker je svjestan šta ga očekuje ako prijedlog za njegov izbor bude potvrđen:

SAD – Afganistan: Preteško breme
SAD – Afganistan: Preteško breme

„Nemam nikakvih iluzija o teškoći izazova. Ako je u Iraku bilo teško, a bilo je, u Afganistanu će biti mnogo teže.“

Gospodin Crocker će, to je gotovo izvjesno, preuzeti ambasadorsku funkciju u vrijeme velikog pristiska iz Kongresa na predsjednika Obamu da značajno smanji ogromne troškove američkog angažmana u Afganistanu.

Senator James Risch, Republikanac, ističe:

„Ono što dajemo Afganistancima, a dajemo deset godina, su i krv, i znoj, i suze.... I možemo se upitati da li to oni zaista žele. Ako ne žele to što im mi dajemo, rezultata neće biti.“

Predsjednik Obama je obećao da će početi smanjivati vojne snage u Afganistanu od narednog mjeseca, kako bi vojne operacije postepeno bile okončane krajem 2014. godine. Za sada nije precizirano koliko bi ovogodišnje smanjenje broja vojnika moglo biti.

Ambasador Crocker će se naći pred mnogim velikim izazovima. Najveći za Sjedinjene Države je ne dozvoliti da Afganistan ponovo bude sigurno utočište za teroriste.

„Kao što je već rekao ministar odbrane Robert Gates, iz Afganistana smo otišli 1989. godine. Posljedice su bile ogromne i mi to ne možemo ponovo dozvoliti“ -istakao jke gospodin Crocker.

I senator John Kerry, Demokrata, predsjedavajući odbora za spoljne odnose, senator koji podržavao politiku predsjednika Obame prema Afganistanu, istakao je da mora biti promjena u veličini američke finansijske pomoći i broju vojnika na terenu:

„Mada je siguran Afganistan naš veliki interes, sadašnji obim pomoći, i vojne i novčane, po mom mišljenu neproporcionalno je veći od tog interesa i nije održiv.“

SAD – Afganistan: Preteško breme
SAD – Afganistan: Preteško breme

Članovi senatskog Odbora za spoljne poslove podržali su nominaciju gospodina Crockera za ambasadora u Afganistanu. Potvrda te nominacije trebalo bi da u Senatu uslijedi vrlo brzo.

Novi ambasador će u Afganistanu zeteći neke zaista uspješne rezultate američke pomoći, prije svega u školstvu i zdravstvu.

Primjera radi, više od 7 miliona učenika sada je školama. Preko dva miliona su djevojčice, kojima je svako školsko obrazovanje bilo zabranjeno u vrijeme talebanskog režima.

XS
SM
MD
LG