Linkovi

Šta može značiti rano povlačenje iz Afghanistana?


Predsjednik Barack Obama objavio je odluku o povlačenju 34 od 66 hiljada američkih vojnika koliko ih je u trenutno u Afganistanu. Povlačenje je planirano za narednih 12 mjeseci, upravo u vrijeme kad se pobunjenici pripremaju za ovogodišnju borbenu sezonu.

Šta bi ovo ubrzano povlačenje moglo značiti za ovogodišnje borbene operacije?

U svom prošlonedjeljnom govoru o stanju nacije, predsjednik Obama objavio je ubrzano smanjivanje američkih snaga u Afganistanu već ove godine, pripremajući tako trasu za potpuno povlačenje do kraja iduće godine.

Sad na proljeće naše snage prelaze u ulogu podrške, dok će vodeću ulogu preuzeti afganistanske sigurnosne snage.. Tako,večeras, mogu objaviti da će se tokom ove godine 34 hiljade američkih vojnika vratiti kući iz Afganistana.

Ovogodišnja sezona borbi uskoro počinje i to će biti prvi put da će afganistanske sigurnosne snage, trenirane i potpomognute od strane Amerike i njenih saveznika, biti u prvim borbenim linijama.

Šef združenog štaba, general Martin Dempsey - koji se upravo vratio iz Afganistana - kaže da će američke snage biti tamo, ali kao rezerva.


Ono što ćete vidjeti ovog ljeta je da će afganistanske snage biti podvrgnute teškom testu. Mi ćemo biti tamo s njima i to je ne samo fizička nego i psihološka podrška, kaže general Dempsey

Smanjivanje brojnosti snaga biće postepeno - kako bi uvijek dovoljan broj američkih vojnika bio pri ruci da pruži tu podršku.

Zvaničnici kažu da je to dovoljno da se otkloni zabrinutost koju je izrazio general John Allen, koji je upravo generalu Josephu Dunfordu predao komandu savezničkih snaga u Afganistanu.

General Allen je reporterima u Kabulu prošle nedjelje rekao da će se njegov nasljednik suočiti sa velikim izazovima u procesu smanjivanja snaga, i dodao:

Moraće da reducira temeljnu borbenu platformu, dok bude reducirao ratni materijal i opremu akumuliranu tamo više od 10 godina, šaljući kući nekoliko stotina hiljada ljudi, istovremeno će morati očuvati koherentnost cijele kampanje, prebaciti afganistanske snage u prve redove, i podržavati ih dok se oni bore protiv neeprijatelja, sve to na istom mjestu i u isto vrijeme za manje od 23 mjeseca. To je zastrašujuće težak zadatak.

Najveći dio koalicionih snaga treba da napusti Afganistan do kraja iduće godine. A šta se s tom zemljom dešava nakon toga - ostaje, kažu analitičari - veliko pitanje.

Ahmad Majidyar, iz Instituta American Enterprise, kaže da postavljanje krajnjeg roka za povlačenje 2014., može pomoći - pobunjenicima.

Taliban kao mantru ponavlja da savezničke snage kontroliraju časovnik, ali da Taliban ima vrijeme. Njihova je strategija, dakle, strpljivo čekati da strane trupe odu, a kad odu Taliban će pokušati žestoko da uzvrati i vrati neke teritorije koje je izgubio.

Sjedinjene Države tek treba da objave koliko bi snaga moglo ostati nakon 2014. da pruže savjet i podršku Afganistancima u nastavku njihove borbe sa pobunjenicima. O tome će se odlučivati kroz bilateralni sigurnosni sporazum o kojem pregovaraju vlade dviju država.
XS
SM
MD
LG