Linkovi

Predsjednik Obama ozbiljno razmatra nultu opciju za Afganistan nakon 2014


Američki predsjednik je frustriran nedostatkom napretka od strane Karzaijeve vlade ka promoviranju mirovnog procesa i provođenju reformi.

Pentagon navodi da Sjedinjene države još nisu donijele nikakvu odluku o tome koliko će vojnika ostaviti u Afganistanu nakon zakazanog roka za povlačenje 2014 godine, iako zvaničnici kažu da razmatraju opciju da ne ostave niti jedan kontigent snaga. Saopćenje Pentagona je izdato nakon izvještaja New York Timesa da predsjednik Obama ozbiljno razmatra takozvanu nultu opciju nakon 2014.

Mogućnost ubrzanja američkog povlačenja i ne ostavljanja nikakvog broja vojnika koji bi pružali podršku Afganistancima nakon 2014 godine je opcija o kojoj se već razgovaralo. Navodi se da je predsjednik Obama frustriran nedostatkom napretka od strane Karzaijeve vlade ka promoviranju mirovnog procesa i provođenju reformi. Američke snage su također ograničene Karzaijevim odlukama da ograniči američke zračne napade i noćne racije. Sa svoje strane, predsjednik Karzai je pozvao na sigurnosni sporazum za period nakon 2014, koji bi uključivao američku predanost da će braniti Afganistan od Pakistana. Analitičar za pitanja odbrane Anthony Cordesman kaže da Sjedinjene države procjenjuju da li da nastave nositi takvu vrstu tereta s obzirom da se suočavaju sa pritiskom vezanim za budžet.

Ovo sve trenutno stvara klimu zaista ozbiljnih problema vezanih za izdvajanje američkih snaga i krizu državnog budžeta. Nastojite se odnositi prema strateškom partneru u trenucima kada jednostavno niste u mogućnosti krenuti naprijed brzinom koja vam je potrebna, kaže Anthony Cordesman.

Međutim zvaničnici Pentagona su jučer odbacili nagovještaje da Washington odustaje od Karzaija.

Nastavićemo raditi na tim pitanjima, još uvijek imamo vremena postići dogovor sa našim afganistanskim partnerima. Sada je juli 2013 i naše povlačenje neće biti okončano do decembra 2014, i naravno da imamo dosta toga da obavimo do tada. Ne bih rekao da smo frustrirani, izjavio je George Little, glasnogovornik Pentagona.

Američki zapovjednici izražavaju uvjerenje u napredak kojeg su postigle američke i međunarodne snage u pripremama afganistanskih snaga da pružaju sigurnost u svojoj zemlji nakon 2014. Ali oni također upozoravaju da je taj napredak krhak, i preporučuju zadržavanje najmanje 16 hiljada stranih vojnika u Afganistanu, većinom Amerikanaca, koji bi trenirali, savjetovali i pomagali Afganistancima. Struktura afganistanskih snaga se još uvijek razvija, i zračne snage neće biti u potpunosti spremne još nekoliko godina. Anthony Cordesman upozorava protiv povlačenja svih stranih vojnika i podrške prije planiranog roka.

Da li se ta struktura može srušiti ako ne obezbjedite trenere i novac? Naravno da može, sigurno je da može. Bez obzira o čemu se raspravlja, niko ne tvrdi da ta struktura može stajati sama na kraju 2014 godine bez vanjske podrške, kaže gospodin Cordesman.

Afganistanske snage po prvi put u borbama sada preuzimaju vođstvo i trpe ogromne gubitke. Zvaničnici kažu da će bilo kakva odluka o roku američkog povlačenja vjerovatno biti donesena kada se procjeni uspjeh u borbama afganistanskih snaga.
XS
SM
MD
LG