Linkovi

Obama: Pripremiti potpuno povlačenje američkih snaga iz Afghanistana


Američki predsjednik Barack Obama je saopćio čelnicima Pentagona da se pripreme za povlačenje svih američkih vojnika iz Afghanistana do kraja ove godine, u slučaju da ne dodje do potpisivanja već dugo odlaganog Sporazuma o bilateralnoj sigurnosti izmedju dvije zemlje.

Bijela Kuća kaže da je predsjednik Obama poslao poruku u svom afghanistanskom kolegi , danas putem telefonskog razgovora.

Navodi se kako je američki predsjednik kazao gospodinu Karzaiju da će Washington ostaviti otvorenom mogućnost da se kasnije potpiše rečeni sporazum, no, što se duže odlaže potpisivanje, sve je vjerovatnije da bi američka prisutnost u Afghanistanu nakon 2014. godine bila manja i po obimu i po ambicijama.

Sporazum o bilateralnoj sigurnosti bi osigurao ostanak oko 10 hiljada vojnika u Afghanistanu u narednih deset godina. Afghanistanski predsjednik Karzai se ne slaže s američkim vojnim taktikama u svojoj zemlji, posebno kada su u pitanju racije na domove Afghanistanaca. On je rekao da želi da obezbijedi dijalog s Talibanom, prije nego bi se sporazum potpisao.

Administracija predsjednika Obame je zaprijetila da će obustaviti u potpunosti američku vojnu ulogu ukoliko se sporazm ne potpiše.
XS
SM
MD
LG