Linkovi

SAD: Još jedan uzbudljiv tjedan


Primarna, unutar-stranačka glasanja biće završena iduće sedmice, u utorak, i tada će okončana i dilema ko će osvojiti predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

U Sjedinjenim Američkim Državama preizborna predsjednička kampanja i dalje donimira u odnosu na sva druga i dugoročna i kratkoročna događanja. Svakodnevna, manja ili veća iznenađenja ne izostaju i, i sada kada je dosta toga izvjesno, ima detalja koji potvrđuju da je ovogodišnja kampanja bila i da će i dalje biti neobično turbulentna.

Početkom godine, u januaru, Donald Trump bio je jedan od desetak predsjedničkih kandidata Republikanaca među kojima nije bilo jasnog favorita. Na drugoj, demokratskoj strani, Hillary Clinton, bila je izraziti favorit u odnosu na samo dva stranačka protukadidata.

Prošlog tjedna Trump je dostigao kvotu delegatskih glasova potrebnu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke:

"Osvojili smo nominaciju sa prednočću u koju je teško povjerovati....."

Hillary Clinton se mora i dalje boriti da bi izbjegla neugodan poraz na kraju primarnih, unutar-stranačkih glasanja. Da bi za po nju bilo nepovoljnije, prošlog tjedna nadležni generalni inspektor u svom izvještaju tvrdi da je Clintonova, kao državna tajnica, korištenjem privatne e-mail adrese prekršila pravila State Departmenta u tom domenu. Ponovo je prililjena da se brani:

"Korištenje privatne e-mail adrese bila je praksa i drugih državnih tajnika. Pravila korištenja precizirana su nakon mog odlaska sa te funkcije. I kao što sam objašnjavala više puta, sada bih, kada bi to mogla, taj vid komunikacije koristila drugačije."

Donald Trump i taj, i mnoge druge povode koristi za kritiku:

"Pratim Hillary Clinton, kako ja kažem prevarantsku Hillary. Ona je prevarant, ona laže tako mnogo. To je tužno, ona je nesreća, njeno prosuđivanje je loše."

Trump je pristao, pa onda odustao od debate koju je predlagao Bernie Sanders, stranački protukandidat Clintonove. Sanders je uvjeren da bi u novembru, na predsjedničkim izborima porazio Donalda Trumpa:

"Ono čemu se nadam da će se desiti je da ću ja biti kandidat Demokratske stranke za narednog predsjednika Sjedinjenih Država. I ako budem, ja ću poraziti Trumpa, i to vrlo teško."

Poraziti Trumpa je praktično jedino u čemu se slažu Hillary Clinton i Bernie Sanders. Clintonova ističe:

"To je ulog koji ne može biti veći. Nema apsolutno ničega dobrog zbog čega bi Trumpu trebali dozvoliti da bude makar i u blizini Bijele kuće."

Sa Hillary Clinton i Bernie Sandersom koji će se boroti za stranačku nominaciju do kraja primarnih izbora Demokratska stranka će biti podijeljenja, neće moći stati punim kapacitetom iza jednog od njih dvoje. U međuvremenu, stranački i politički visokorangirani i uticajni članovi Republikanske stranke pokazuju mnoge znake prihvatanja i podrške Donaldu Trampu, kao definitivnom stranačkom kandidatu. Uz to, i posljednje ankete među Amerikancima pokazuju da je po podršci potencijalnih glasača Donald Trump izjednačen, ili i u neznatnoj prednosti u odnosu na Hillary Clinton.

SAD: Još jedan uzbudljiv tjedan
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Primarna, unutar-stranačka glasanja biće okončana idućeg tjedna, u utorak, kada će glasači u Kaliforniji, najmngoljudnijoj američkoj saveznoj državi, i u pet drugih glasati.Time će biti okončana dilema ko će, Hillayry Clinton ili Bernie Sanders biti definitivni kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG