Linkovi

'Test-izbori u Iowi' početak predsjedničke izborne kampanje Republikanske stranke


Tim Pawlenty u jednom kafiću u Iowi ovaj tjedan
Tim Pawlenty u jednom kafiću u Iowi ovaj tjedan

Ovi neformalni izbori predstavljaju rani ispit popularnosti i organizacijske sposobnosti republikanskih predsjedničkih kandidata

Važan će se događaj za američku predsjedničku utrku ovaj tjedan odigrati u saveznoj državi Iowi, gdje će se neslužbeno glasovati o republikanskim predsjedničkim kandidatima. Tzv. test-izbori u Iowi, kako se naziva ovaj događaj, zapravo su početak izborne kampanje u Republikanskoj stranci, za predsjedničku nominaciju – pred nacionalne izbore sljedeće godine.

Ovi test-izbori u Iowi predstavljaju rani ispit popularnosti i organizacijske snage republikanskih predsjedničkih kandidata. Oni koji uspješno prođu na ovom ispitu, dobro će se pozicionirati za stranačke izbore u Iowi u veljači. Nakon toga, stranački se izbori održavaju u svakoj saveznoj državi. U Iowi će se natjecati devet republikanskih političara. Među njima je i kongresnica iz Minnesote Michele Bachmann, koja je vrlo popularna među konzervativcima i pristašama Pokreta čajanke koji se zalaže za rezanje saveznog proračuna. "Neka Barack Obama odsluži samo jedan mandat! Promijenimo situaciju u zemlji. Neka ekonomija ponovno raste. Neka ljudi imaju posla. Obnovimo izglede za bolju budućnost nove generacije. Glasajte, i to će se dogoditi".

Uz Michele Bachmann, tu su i kongresnik iz Teksasa Ron Paul, biznismen Herman Cain i bivši guverner Minnesote Tim Pawlenty. "Cilj moje kampanje je da se iz drugog plana prebacimo negdje u prvi. Ne mislim da moramo pobijediti na test-izborima u Iowi, ali moramo pokazati određeni napredak".

Jedan od predsjedničkih aspiranata koji neće sudjelovati u ovom događaju u Iowi je trenutno vodeći republikanski kandidat, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney. Romney je u svojim nastupima koncentriran na nedavne loše vijesti o gospodarstvu – a među njima je i snižavanje boniteta Sjedinjenih Država od strane agencije za kreditni rejting Standard & Poor's. "U krajnjoj liniji, odgovoran je predsjednik. On treba iskazati čelništvo koje je nužno da se obnove američki financijski temelji".

Pozor pobuđuje još jedan potencijalni republikanski kandidat, iako on nije ovih dana u Iowi. Očekuje se da će guverner Teksasa Rick Perry uskoro objaviti hoće li sudjelovati u utrci za Bijelu kuću. Perry se sviđa različitim grupacijama unutar Republikanske stranke - ekonomskim konzervativcima, aktivistima Pokreta čajanke, kao i društvenim konzervativcima. Iako nije službeno objavio nominaciju, po popularnosti je na drugom odnosno trećem mjestu među republikanskim kandidatima. Mnogi analitičari kažu da se Perry 'dopada konzervativnim republikancima na način na koji se Mit Romney ne dopada'. John Fortier stručnjak je za domaću politiku pri Dvostranačkom centru za politiku ovdje u Washingtonu. "Mitt Romney je najorganiziraniji od njih i vjerojatno će skupiti najviše novca za kampanju. On ima određenu prednost. Njegov zadatak uvjeriti bazu Republikanske stranke da je dovoljno konzervativan, pogotovo kad je riječ o zdravstvu".

Mnogi konzervativni aktivisti žele da Rick Perry uđe u utrku za Bijelu kuću. Stručnjak za javno mnijenje sa Sveučilišta Quinnipiac Peter Brown kaže da bi guverner Teksasa mogao ujediniti različite frakcije u Republikanskoj stranci. "Istinski izazov za republikance jest da pronađu kandidata koji će biti prihvatljiv i Pokretu čajanke i vrhu stranke. Očigledno, Romneyev izazov je da se dopadne Pokretu čajanke. Međutim i drugi kandidati moraju pokušati zadržati popularnost na obje strane, u tom pokretu a i u vrhu stranke".

Uz Ricka Perryja još dvoje uglednih republikanaca razmatra kandidaturu. Bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani kažu da će objaviti što su odlučili sljedeći mjesec.

XS
SM
MD
LG