Linkovi

Ursula von der Leyen nova je čelnica Evropske komisije


Obećanja nove čelnice Evropske komisije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Obećanja nove čelnice Evropske komisije

Ursula von der Leyen je i formalno imenovana za predsjednicu Evropske komisije. Za njen izbor je glasalo 383 evropskih zastupnika, 327 je bilo protiv, a 22 uzdržanih.

Von der Leyen je obećala "ujedinjenu i jaku" Evropsku uniju (EU) nakon što je usko potvrđena od strane Evropskog parlamenta.

"Povjerenje koje ste mi ukazali je povjerenje koje ste ukazali Evropi. Vaše povjerenje u ujedinjenu i jaku Evropu, od istoka do zapada, od juga prema sjeveru", rekla je ova njemačka konzervativna političarka. "To je velika odgovornost i moj posao počinje sada."

"Radimo zajedno konstruktivno, jer je nastojanje ujedinjena i jaka Evropa", rekla je Von der Leyen, koja 1. novembra preuzima novu funkciju.

Inače, Ursula von der Leyen je kritikovana zbog načina na koji je predloženo njeno ime za ovu funkciju, jer nije bila prisutna u predizbornoj evropskoj kampanji, niti je bila među kandidatima koji su evropskim glasačima predstavljeni kao potencijalni predsjednici Evropske komisije (spitzenkandidaten).

Do sada se nije desilo da glasanje za kandidata za najvišu evropsku funkciju prolazi kroz ovoliku zategnutost, ali i ozbiljne kritike velikog broja evropskih zastupnika.

Među važnijim igračima u Evropskom parlamentu, zeleni koji su doživjeli znatan rast u proteklim izborima, ranije su rekli da neće glasati za njeno imenovanje. Glas protiv su najavile i ekstremna ljevica i desnica. Ostale važne grupacije uključujući i liberale su rekle da će glasati za kandidatkinju.

Von der Leyen, Njemica rođena u Briselu, majka sedmoro dece i, kako je poznanici nazivaju, "mini-Merkel", je prva žena koja će voditi najvažniju evropsku instituciju.

Nakon ovog glasanja slijedi formiranje novog kabineta Evropske komisije.

Adekvatni broj žena

Ova institucija ima 28 komesara, isto koliko Evropska unija ima članica. Svaka država predlaže po jednog komesara.

Predsjednica odlučuje da li prihvata načelne prijedloge. Ursula von der Leyen je već najavila da, ako nema dovoljnog broja žena među predloženim kandidatima, ona "neće oklijevati da traži nova imena" od država članica.

Za sada je samo Austrija formalno predložila Johannesa Hahna za još jedan mandat u Evropskoj komisiji. Holanđanin Frans Timmermans kao i Dankinja Margaret Vestager predstaviće svoje države i biće istovremeno "najviše rangirani potpredsjednici" Evropske komisije.

To je nova terminologija za staru funkciju a koja predstavlja neku vrstu moralne kompenzacije za krah projekta spitzeknadidata budući da su oboje bili predstavljeni u ime svojih politčkih grupacija za kandidate za čelo Evropske komisije.

Status potpredsjednika (bez ranga) u Evropskoj komisiji po automatizmu ima i visoki predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost EU, a u ovom mandatu to će biti Španac Joseph Borell.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG