Linkovi

Von der Leyen u Bijeloj kući: EU pooštrava sankcije protiv Bjelorusije


Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napušta Bijelu kuću poslije sastanka sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napušta Bijelu kuću poslije sastanka sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da će Evropska unija povećati obim sankcija protiv Bjelorusije, a da će na meti novih mjera biti i pojedinci i entiteti.

Fon der Lajer je to izjavila poslije susreta sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom u Bijeloj kući, dodajući da situacija na granici između Bjelorusije i Poljske nije migrantska kriza, već pokušaj - kako se izrazila - autoritarnog režima u Minsku da destabilizuje susjedne zemlje. Ursula fon de Lajer takođe je napomenula da tu ocjenu - da je riječ o napadu autoritarnog režima - dijeli i predsjednik Bajden.

Predsjednica Evropske komisije rekla je i da je razumjela da su Sjedinjene Države pripremile sankcije protiv Bjelorusije koje će stupiti na snagu početkom decembra.

"Razmotrićemo mogućnost i uvođenja sankcija aviokompanijama koje omogućavaju trgovinu ljudima ka Minsku i granici EU i Bjelorusije", rekla je Lajen.​

Iz Bijele kuće je poslije sastanka saopšteno da su Bajden i fon der Lajen pozdravili revitalizaciju odnosa SAD i EU što je, kako je ocijenjeno, dovelo do rješavanja dugotrajnih razlika u trgovini kao i saradnje na okončanju pandemije Kovida 19, borbe protiv klimatskih promjena i ulaganja u infrastrukturne potrebe 21. vijeka.

"Lideri su razgovarali o humanitarnoj situaciji na granici Evropske unije i Bjelorusije i izrazili duboku zabrinutost zbog neregularnog priliva migranata. Razgovarali su i o zajedničkoj posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Uz to, izrazili su nastavak podrške političkoj i ekonomskoj stabilnosti Sjeverne Irske", navodi se u saopštenju Bjiele kuće.

Iz Bijele kuće je uoči razgovora bilo najavljeno da će biti riječi i o Zapadnom Balkanu, prenijela je agencija Reuters.

XS
SM
MD
LG