Linkovi

Ukrajina: Kako preživjeti zimu bez ruskog plina?


"Ne mogu okupati sinčića, ne mogu oprati posuđe. Topla voda, grijanje i struja su osnovne potrebe. Ako ih nema, kako čovjek da živi."

Stanovnici Kijeva i drugih ukrajinskih gradova moraju se snalaziti na razne načine da osiguraju toplu vodu za svakodnevne higijenske i druge potrebe nakon što su gradske toplane isključene shodno odlukama vlade Ukrajine o štednji energije. Bojazan Ukrajinaca kako prebroditi narednu zimu raste nakon odluke Rusije, donesene u junu, da obustavi snabdijevanje Ukrajine plinom. Jedan od načina da se ublaže posljedice ruske odluke je drastična štednja energenata, prvenstveno godinama jeftinog ruskog plina.

Za sada, a nisu naravno jedini, Nataša i njen jednogodišnji Saša uživaju u sunčanom kijevskom danu. Po povratku u stan briga druge vrste - dotok tople vode je prekinut. Nataša govori:

"Ne mogu okupati sinčića, ne mogu oprati posuđe. Topla voda, grijanje i struja su osnovne potrebe. Ako ih nema, kako čovjek da živi."

Mnogi stambeni blokovi u Kijevu, građeni u sovjetskoj eri, griju se i snabdijevaju toplom vodom iz područnih toplana. Svake godine rad tih toplana je obustavljan na sedam dana radi čišćenja, popravki i djelimičnih rekonstrukcija instalacija. Nedavno su gradske vlasti najavile da tople vode neće biti do oktobra. Razlog.... čuvanje rezervi plina za zimski period.

Tokom ljeta Ukrajinci mogu, naravno nekako, i bez tople vode i bez grijanja. Početkom oktobra, ako ne i koji dan ranije, temeperature će početi padati i ubrzo će se Ukrajina naći pod snijegom i ledom. Ukrajinci će morati preživjeti zimu bez jeftinog ruskog plina.

Kako?

Zamjenik predsjednika Naftogaza, državne firme za snabdijevanje plinom, Oleksandar Todičuk kaže da se Ukrajinci moraju pripremiti za teško iskušenje i dodaje:

"Čeka nas zaista izazovna zima. Upravo sada imamo 15 milijadri kubnih metara gasa u našim podzemnim skladištima. To je trećina plina koji bi Ukrajina potrošila ove godine."

Ukrajinske plinske platforme u Crnom moru kontrolira Rusija nakon aneksije poluotoka Krim. Jedan od odgovora na rusku energetsku politiku prema Ukrajini je štednja energije i njeno mnogo racionalnije trošenje.

Organizacija nazvan "Energetska evolucija: Sačuvajmo energiju, sačuvajmo Ukrajinu" i video- spotovima, parodijama na scene tuširanja iz čuvenog filma Psiho, ukazuje na ranije nerazumno trošenje energije.

Polina Baškina, glasnogovornica te organizacije, kaže:

"Naš prvi cilj je informirati Ukrajince od kolike je ekonomske koristi štednja enegrije. Drugi cilj je pripremiti Ukrajince na šok značajnog povećanja cijena plina do kojeg će sasvim izvjesno doći. Treći naš cilj je dugoročni - učiniti Ukrajinu energetski neovisnom."

Polina Baškina je uvjerena da je taj dugoročni cilj ostvariv, bez obzirana na višedecenijskog ukrajinsko oslanjanje na energiju iz Rusije.

"Ako energiju budemo trošili racionalno, možemo štedjeti skoro pola sadašnje potrošnje. Ako govorimo o samo plinu, ušteda može biti 29 milijardi kubnih metara. To je više nego što smo kupili od Rusije u prošloj godini."

Iz susjedne Slovačke ohrabrujuća vijest za Ukrajince. Vlada te zemlje će dozvoliti protok plina iz zemalja Evopske unije u Ukrajinu. Definitvnih odluka o toj mogućnosti za sada nema. Za Ukrajinu je mnogo sigurnija, ali i mnogo teža solucija, smanjenje potrošnje energije i energetska neovisnost, posebno od ruskog plina.

Ukrajina: Kako preživjeti zimu bez ruskog plina?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

XS
SM
MD
LG