Linkovi

Ian postao veliki uragan dok se primiče kopnu zapadne Kube


Uragan Ian postao je veliki uragan dok se primiče kopnu zapadne Kube, u Džordž Taunu, Kajmanova ostrva, 26. septembra 2022.
Uragan Ian postao je veliki uragan dok se primiče kopnu zapadne Kube, u Džordž Taunu, Kajmanova ostrva, 26. septembra 2022.

Uragan Ian evoluirao je u veliki uragan dok se približava kopnu iznad zapadne Kube na putu ka južnoj američkoj državi Floridi.

Meteorolozi Nacionalnog centra za uragane (NHC) sa sjedištem u Majamiju kažu da se Ian kreće iznad Karipskog mora noseći maksimalne stalne vjetrove od 185 kilometara na sat, što ga čini olujom treće kategorije na skali od pet nivoa kojom se mjere maksimalni održivi vjetrovi u centru oluje i njen destruktivni potencijal.

Ian je poslednji put primijećen 135 kilometara istočno od zapadnog dijela Kube i 55 kilometara od grada Pinar del Rio, i putovao je brzinom od 20 kilometara na sat. NHC saopštava da će oluja ostati veliki uragan dok u srijedu bude prelazila Meksički zaliv.

Ako se oluja nastavi na sadašnjem nivou, očekuje se da će već u srijedu stići do gradova Tampe i Sankt Peterburga na zapadnoj obali Meksičkog zaliva Floride. Oblast nije bila direktno pogođena velikim uraganom od 1921.

Meteorolozi su izdali upozorenja na uragan, tropsku oluju i olujne udare osmatrajući dijelove zapadne Kube i Floride koji su na trenutnom putu uragana Ian. Očekuje se da će uragan Ian proizvesti između 15 i 25 centimetara padavina na zapadu Kube, pri čemu se očekuje da će koralna ostrva na jugu - Florida Kis - dobiti 10 do 15 centimetara, a centralna zapadna Florida između 15 i 30 centimetara padavina.

Američki predsjednik Joe Biden izdao je deklaraciju o vanrednom stanju za Floridu, ovlašćujući Federalnu agenciju za upravljanje vanrednim situacijama da koordinira napore za pomoć u katastrofama i obezbijedi više federalnih sredstava. Vlasti su izdale naredbe za evakuaciju stotina hiljada stanovnika duž obale zaliva Floride.

Potencijalna devastacija od Iana čak je navela zvaničnike američke svemirske agencije NASA da svoju ogromnu mjesečevu raketu Artemis 1 i svemirsku kapsulu odšlepaju sa svoje lansirne rampe u svemirskom centru Kenedi — koji se nalazi na istočnoj obali Floride — nazad u Postrojenje za sklapanje vozila, dalje odlažući njen planirani probni let.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG