Linkovi

Uragan Hilary udariće na Kaliforniju kao tropska oluja - prva za 84 godine


Uragan Hilary kreće se Pacifikom uz obalu Meksika
Uragan Hilary kreće se Pacifikom uz obalu Meksika

Uragan Hilary ojačao je na kategoriju 4 dok se kreće pacifičkom obalom Meksika i stići će u južnu Kaliforniju kao prva tropska oluja koja je pogodila to područje za 84 godine, i uzrokovati "značajne i rijetke posljedice", uključujći i intenzivne poplave.

Nacionalni centar za uragane objavio je da Hilary sa sobom nosi vjetrove jačine 230 kilometara na sat, i da bi mogla da oslabi u petak tokom dana.

Kada se bude približila meksičkoj državi Baja Kalifornija imaće snagu uragana, ali slabijeg, dok bi do Kalifornije oslabila na tropsku oluju.

Nijedna tropska oluja nije pogodila južnu Kaliforniju od 25. septembra 1939, pokazuju podaci Nacionalne meteorološke službe.

"Obilne kiše uz uragan Hilary dešavaće se na jugozapadu SAD do srijede, a najjače će biti u nedjelju i ponedjeljak," navodi se u saopštenju centra za uragane.

U opasnosti od bujičnih poplava su područja na potezu od San Diega do Las Vegasa.

Kompanija SpaceX odložila je lansiranje rakete iz baze u Kaliforniji najmanje do narednog ponedjeljka.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG