Linkovi

Najmanje dvoje poginulih u udaru uragana Fiona na Portoriko


Kuće su poplavljene na plaži Salinas nakon prolaska uragana Fiona u Salinasu, Portoriko, 19. septembra 2022.
Kuće su poplavljene na plaži Salinas nakon prolaska uragana Fiona u Salinasu, Portoriko, 19. septembra 2022.

Stanovnici ostrva Turks i Kajkos moraju da se evakuišu zbog najavljenog naleta uragana Fiona, koji je već prošao kroz Portoriko i Dominikansku republiku, i uzrokovao ljudske žrtve i veliku materijalnu štetu.

Predviđa se da će do udara na Turks i Kajkos uragan ojačati sa kategorije 2 na kategoriju 3.

U Portoriku je poginulo najmanje dvoje ljudi, a obilne kiše izazvale su poplave i nestanak struje u velikom dijelu zemlje. Nacionalni centar za uragane SAD-a predvidio je da će Fiona biti prvi veliki uragan ove godine, ako pređe u kategoriju 3.

Na ostrvima Turks i Kajkos naređena je evakuacija, a slično je i na istočnim Bahamima. Procjenjuje se da bi Fiona tamo mogla da stigne u srijedu i da do tada ojača na kategoriju 4.

Ranije je američki predsjednik Joe Biden odobrio proglašenje vanrednog stanja za Portoriko, saopštila je Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA).

U saopštenju se navodi da je federalna hitna pomoć stavljena na raspolaganje Portoriku i da je FEMA ovlaštena da koordinira napore za pomoć u katastrofama kako bi se ublažio uticaj vanredne situacije.

Dolazak Fione događa se pet godina pošto je uragan Marija pogodio Portoriko kao snažna oluja. Marija je bila najjači uragan koji je pogodio ostrvo u skoro 90 godina kada je stigao do obale u septembru 2017.

Meteorolozi takođe kažu da se Fiona kreće zapadno od Portorika prema Dominikanskoj Republici, gdje su na snazi upozorenja za uragane i osmatranje. Stručnjaci za vremensku prognozu upozoravaju i na mogućnost pojave katastrofalnih poplava i klizišta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG