Linkovi

Uragan Fiona sve snažniji dok se kreće ka Bermudima


Žena u Portoriku ispred svoje kuće sa oštećenim stvarima poslije naleta uragana Fiona
Žena u Portoriku ispred svoje kuće sa oštećenim stvarima poslije naleta uragana Fiona

Uragan Fiona je na putu ka Bermudima nakon što je ranije u utorak pogodio ostrva Turks i Caicos donoseći jake vjetrove i obilne kiše.

Meeteorolozi Nacionalnog centra za uragane (NHC) kažu da Fiona ide ka sjeveru brzinom od 13 kilometara na sat, noseći maksimalnu održavajuću brzinu vjetra od 205 kilometara na sat, što je čini olujom kategorije 3 na petostepenoj skali centra koja mjeri maksimalnu održavajuću brzinu vjetra i destruktivni potencijal.

NHC kaže da će Fiona nastaviti da prikuplja snagu prije nego što stigne do Bermuda kao oluja kategorije 4 do kasno u četvrtak. Centar je izdao nalog za praćenje tropske oluje za Bermude.

Vlasti u arhipelagu Turks i Ciacos pod britanskom kontrolom izdale su naređenje za odlazak u skloništa za svoje stanovništvo, njih 38.000, dok je uragan Fiona u utorak pogodio glavno ostrvo Grand Turk. Zamjenica guvernera Anya Williams rekla je da je u Grand Turku i četiri druga ostrva došlo do nestanka struje, ali da nema prijavljenih povrijeđenih ili smrtnih slučajeva. NHC predviđa da će Turks i Kaikos dobiti dodatnih dva do sedam centimetara kiše u srijedu.

Fiona je udarila na Turks i Caicos nakon što je u nedjelju napustila svoju stazu razaranja u Portoriku, izbacivši skoro 90 centimetara kiše na teritoriju tog američkog ostrva, izazvavši ogromne poplave i isključivši struju milionima stanovnika širom ostrva. Vlasti su saopštile da je skoro 80 odsto Portorika ostalo bez struje u utorak - na petu godišnjicu uragana Maria, koji je pogodio ostrvo kao oluja kategorije 4 i uništio njegovu električnu mrežu, koja još uvek nije vraćena u punu funkciju. Skoro milion stanovnika ostalo je bez čiste vode za piće.

Najmanje dvije osobe su poginule u Portoriku od posljedica uragana Fiona, uključujući 70-godišnjeg muškarca koji je izgorio dok je pokušavao da napuni svoj generator benzinom dok je radio.

Još dva smrtna slučaja prijavljena su u Dominikanskoj Republici, gdje je Fiona krenula nakon razaranja u Portoriku. Oluja je poplavila puteve i autoputeve, dovela do zatvaranja luka i plaža, a vlasti su većini ljudi rekle da ne rade kod kuće. Među poginulima su muškarac koga je ubilo drvo koje je palo i 18-godišnja djevojka koju je udario električni stub koji je padao dok je vozila motocikl.

Još jedan smrtni slučaj zabilježen je na francuskoj teritoriji Guadeloupeu.

U izvještaju su korišteni neki materijali AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG