Linkovi

SAD – Rwanda: Dronima spašavati živote


Ovakvi putevi u Rwandi uskoro neće biti prepreka za dostavu spasonosnih lijekova i vakcina u zabačene dijelove Rwande
Ovakvi putevi u Rwandi uskoro neće biti prepreka za dostavu spasonosnih lijekova i vakcina u zabačene dijelove Rwande

Mali avioni-droni trebalo bi da od avgusta ove godine budu „dostavljači“ lijekova i vakcina do bolnica i ambulanti u nepristupačnim i udaljenim dijelovima Rwande.

Kada su putevi iz bilo kojeg razloga, i u bilo kojem dijelu svijeta neprohodni za vozila, brza dostava po život neohpodnih lijekova moguća je jedino zrakom. I dešavaće se se to sve češće, jeftino i precizno, korištenjem dronova, malih robotiziranih bespilotnih letjelica. To je u najkraćem suština projekta koji će biti prvo realiziran u Rwandi, a onda vjerovatno i drugim zemljama.

Testiranja letjelica u Sjedinjenim Državama su u toku. Droni i ostala nužna oprema su proizvod kalifornijske kompanije Zipline, a projekat podržava UPS Fondacija, humanitarni ogranak UPS-a, jedne od najvećih američkih i svjetskih kompanija za transport i dostavu pošiljki.

Eduardo Martinez, predsjednik UPS Fondacije, kaže:

"Vjerujemo da lanac brze i pravovremene opskrbe i dostavlanja lijekova, vakcina i drugog medicinskog materijala rezultira spašavanjem mnogih života. I to je naš motiv, da se zajedno sa mnogim drugim, uključimo i pomognemo u situacijama kada uobičajeni lanci nisu efikasni ili su u prekidu."

Avioni-droni koji se testiraju mogu ponijeti kilogram i po terata i odnijeti ga na dalinju od 120 kilometara. Lete programiranom putanjom i nakon dostave paketa vraćaju se, lete nazad do baze. Isporuke koje će nositi naručivaće ljekari i drugo medicinsko osoblje, lokacija i drugi za let potrebni parametri biće učitani u kompjuteriziranu upravljačku kutiju i pošiljka će, kada dođe trenutak, biti izbačena iz drona i na tlo spuštena padobranom. Cijena leta nemjerljivo manja od cijene dostave helikopterom.

Projekat čiju funkcionalnost u Rwandi testiraju Zipline i UPS Fondacija ima još jednu dimenziju.

Ukoliko se testiranjem dokaže upotrebljivost drona biće to vrlo jak argument za Zipline, kao prizvođača drona, i UPS kompaniju koja dostavlja pošiljke, da od američke Federalne agencije za avio-saobraćaj pokušaju dobiti dozvolu za isporuke pošiljki bespilotnim letjelicama širom Sjedinjenih Država.

Keller Rinaudo, izvršni direktor Zipline-a, ističe:

"Mislim je upravo ovo jedan do najboljih načina na koji možemo sarađivati sa Federalno agencijom za avio-saobraćaj i doprinijeti da ova vrsta tehnologije, iz zemlje u kojoj ćemo je primjenivati u vrlo preciznoj upotrebi. ubrza proces uvođenja, primjene i korištenja te iste tehnologije i u Sjedinjenim Državama."

Projekat Zipline i UPS Fondacije provodi se u saradnji sa vladom Rwande. Mali bespilotni avioni trebalo bi da od avgusta ove godine budu sredstvo dostavljanja lijekova i vakcina do bolnica i ambulanti u zabačenim, nepristupačnim i udaljenim dijelovima Rwande. Svakodnevno bi bilo moguće obaviti i do 150 letova i isporuka lijekova i vakcina.

SAD – Rwanda: Dronima spašavati živote
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

XS
SM
MD
LG