Linkovi

Uprkos Trumpovoj podršci republikancu, demokrata opet guverner Louisiane


John Bel Edwards
John Bel Edwards

Demokratski guverner Louisiane John Bel Edwards pobijedio je republikanca Eddieja Risponea u tijesnoj trci u Louisiani. 

Predsjednik Donald Trump je podržao Risponea, ali je uprkos toj podršci pobijedio demokrata - što je drugi Trumpov poraz na izborima za guvernera ove godine.

Prvi je bio u Kentuckyju prije nekoliko nedjelja, a republikanci su nedavno izgubili i većinu u državnoj skupštini Virgnije.

Trump je učestvovao na čak tri predizbovna mitinga u Louisiani, ali su uz konzervativne republikance na izbore za guvernera izašli i Afroamerikanci koji su glasali za demokratu.

John Bel Edwards je umjereni demokrata, a unutar stranke se smatra da bi takav kandidat imao najviše šanse da pobijedi aktuelnog predsjednika Trumpa 2020.

Edwards se protivi strožoj kontroli oružja, potpisao je jedan od najrigoroznijih zakona o zabrani abortusa i smatra da je istraga o Trumpovom opozivu skretanje pažnje sa pravih problema.

Bez obzira na pobjedu demokrate, očekuje se da će Louisiana glasati za Trumpa na predsjedničkim izborima 2020.

Republikanac Eddie Rispone je dugogodišnji politički donator i bio je malo poznat u političkim krugovima prije nego što se kandidovao.

Kampanju je vezao za predsjednika Trumpa i biračima se predstavio kao zastupnik politike predsjednika. Trump je dobio u Louisiani na prethodnim predsjedničkim izborima.

​Na svoju kampanju Rispone je potrošio 12 miliona dolara svog novca.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG