Linkovi

Combined Federal Campaign - mehanizam za donacije saveznih uposlenika, način za pružanje pomoći ljudima diljem Amerike i svijeta


Američko je gospodarstvo još uvijek daleko od oporavka. Teška ekonomska vremena posebno su teška za dobrotvorne organizacije – potreba za pomoć drugima sve je veća, a sve je manje novčanih doprinosa. Mnoge od tih organizacija računaju na privatne donacije, uključujući one od uposlenika savezne vlade. Njima tu priliku pruža program zvan Combined Federal Campaign, čija je misija promicati i podržavati filantropiju među uposlenicima savezne vlade i koji sebe predstavlja kao najveći u svijetu sakupljač financijskih sredstava.


Predmeti za kućanstvo, odjevni predmeti, knjige, igračke... sve izloženo na improviziranom bazaru u hodniku zgrade Glasa Amerike. Uobičajeni prizor krajem godine u saveznim agencijama širom Amerike, u duhu blagdanskog darivanja programu Combined Federal Campaign ili CFC.


Veći dio novčanih sredstava, koje CFC prikupi, dolazi odbijanjem od plaća. Ali događaji poput ovoga, gdje volonteri prodaju darovane predmete, pomažu u podizanju interesa i potiču ljude na davanje, za pomoć drugima.


Vicky Brimmer vodi CFC kampanju za Broadcasting Board of Governors, nezavisnu agenciju američke vlade, unutar koje djeluje i Glas Amerike.


"U pedeset godina, koliko postoji, CFC je darovao sedam milijardi dolara dobrotvornim organizacijama diljem svijeta.”


Premda se CFC i slični programi koji se provode na radnim mjestima ne bave dobrotvornim aktivnostima, oni ljudima pružaju mehanizam za doniranje i efikasan način za doprinose nizu drugih dobrotvornih organizacija. CFC rigorozno provjerava organizacije kojima se dodjeljuju donacije. Brandon Haller je na čelu lokalnog odbora za kooridiniranje CFC operacija na području glavnog grada.


“Svaku podnesenu molbu temeljito provjeravamo kako bi bili sigurni da dotična dobrotvorna organizacija djeluje u skladu sa primjenljivim zakonima, da se pridržavaju propisa, da je njihova porezna situacija čista, itd.”


Ono što savezne uposlenike privlači CFC programu, to je jednostavnost procesa – tek nekoliko on-line klikova ili ispunjavanje kratkog formulara za preciziranje organizacije kojoj žele darovati. S popisom od 4400 dobrotvornih društava, svatko može naći organizaciju koja ga zanima i čiji rad želi podržati svojim donacijama. Odabir Julie Farnam, iz Ministarstva za domovinsku sigurnost, odraz je njezinih osobnih iskustava.


“Ima par organizacija kojima redovito dajem. Jedna je National Kidney Foundation jer i sama sam poklonila bubreg, stalo mi je da toj organizaciji pomažem. Druga je Humane Society, jer imam mačke koje jako volim i koje sam i dobila od tog društva za zaštitu životinja.”


Za druge, sezona davanja jednostavno je prilika da pokažu svoju zahvalnost. Ana Ward, iz Ureda Glasa Amerike za razvojni program, sjeća se dana kad je bila korisnik darežljivosti američkih saveznih uposlenika:


“Dok sam bila dijete i odrastala, u Rumunjskoj, za vrijeme komunizma, CFC dobrotvorne organizacije, u sklopu krovne organizacije Worldvision, pomagale su meni i mojoj obitelji. Volontiranje u kampanji na Glasu Amerike za mene je način da za tu pomoć zahvalim.”


Godinu koja se bliži kraju CFC ocjenjuje kao vrlo uspješnu, a to je, u sadašnjoj ekonomskoj klimi, dobra vijest za dobrotvorna društva, koja uvijek muku muče s novčanim sredstvima.
XS
SM
MD
LG