Linkovi

Nuklearni fizičar laboratorija Los Alamos uhićen zbog pokušaja prodaje nuklearnih tajni Venezueli


Nuklearni fizičar Pedro Mascheroni tajnom agentu FBI-ja je rekao da može pomoći Venezueli da napravi atomsku bombu u roku od deset godina

Jedan znanstvenik i njegova supruga – oboje uposlenici američkog nuklearnog istraživačkog laboratorija Los Alamos – uhićeni su i optuženi za pokušaj prodaje tajni o nuklearnom oružju osobi za koju su vjerovali da je dužnosnik Venezuele. Pedro Leonardo Mascheroni, američki državljan argentinskog podrijetla, i njegova supruga Marjorie Roxby Mascheroni, već su izvedeni pre sud u Albuquerqueju. U optužnici se ne tvrdi da je Venezuela ili itko drugi radeći u njezinu korist tražio ili dobio bilo kakve klasificirane informacije.

U optužnici s ukupno 22 točke navodi se da je Mascheroni tajnom agentu FBI-ja rekao da može pomoći Venezueli da napravi atomsku bombu u roku od deset godina. Kako je kazao, prema njegovom planu, Venezuela bi koristila tajni, podzemni nuklearni reaktor za proizvodnju i obogaćivanje plutonija, te javni nadzemni reaktor za proizvodnju nuklearne energije. Ukoliko budu osuđeni, bračnom paru Mascheroni prijeti kazna doživotnim zatvorom.

XS
SM
MD
LG