Linkovi

U Parizu samit o klimatskim promjenama


French President Emmanuel Macron speaks during the COP23 U.N. Climate Change Conference in Bonn, Germany, Nov. 15, 2017.
French President Emmanuel Macron speaks during the COP23 U.N. Climate Change Conference in Bonn, Germany, Nov. 15, 2017.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron domaćin je međunarodnog samita koji obilježava drugu godišnjicu Pariškog sporazuma o klimi. Macron se nada da će donijeti novu energiju sporazumu iz kojeg je istupanje SAD-a najavio američki predsjednik Donald Trump.

Sporazum je dosegao dvogodišnje ciljeve koji se odnose na smanjenje emisija koje doprinose otopljavanju leda na Arktiku čime se poduže nivo mora i mijenjaju vremenski obrasci širom planete.

Dok neki kritičari propituju da li će samit postići nešto više od privlačenja pažnje za frrancuskog predsjednika, poznate ličnosti, grupe za zaštitu okoliša pripremaju sa za više pitanja koja će se naći na dnevnom redu.

Green cash

Siromašne zemlje očekuju da čuju na koji način će Ujedinjene nacije do 2020. postići cilj da sakupe 100 milijardi dolara za mjerenja koja se tiču klime.

Cilj je postavljen 2009. a bogate zemlje do sada su sakupile dvije trećine te sume.

Novac bi trebalo da pomogne zemljama u razvoju da investiraju u projekte zelene energije i tako izbjegnu put koji su decenijama ranije izabrale bogate nacije, a to je masovna upotreba fosilnih goriva.

Naučnici kažu da je potrebno da se fosilna goriva prestanu koristiti do 2050. godine ali siromašne zemlje ovaj cilj mogu ostvariti samo uz finansijsku pomoć.

Klimatski aktivista Mohamed Adow iz grupe Christian Aid kaže da bi važan korak mogao biti da se Svjetska banka, koja i sama ugošćava današnji samit, okrene prema projektima obnovljivih izvora energije u zemljama u razvoju.

Korporacije

Desetine kompanija potpisale su zajednički poziv vladama da nastave sa provedbom sporazuma te postave dugoročne strategije za smanjenje emisije karbona.

Kompanije poput Allianz, Michellin i Unliever u ponedeljak su izjavile da su opredjeljene prema zelenijoj ekonomiji koja smanjuje nivoe emisije karbona.

Direktor Allianz-a, Oliver Baete naveo je "posao zahtjeva stabilnog regulatora i adekvatnu cijenu karbona."

Finansijke institucije poput Allianz-a također žele i veću transparentnost podataka vezanih za klimu kako bi im pomogli u donošenju odluka o investicijama.

Nova istraživanja

Pariški samit održava se u vrijeme kada Unija američkih geofizičara održava svoj godišnji sastanak u New Orleansu.

Očekuje se da će naučnici prezentirati nova istraživanja o klimatskim promjenama koja bi povećanje globalne temperature moglo držati ispod dva stepena Celzijusa.

Posebno, Microsoft najavljuje da će istraživačima dopustiti korištenje tehnologija umjetne inteligencije za nadzor klimatskih promjena.

Tehnoločki div kaže da namjerava trošiti oko 10 miliona dolara godišnje kako bi pomogao kompanijama u korištenju podataka radi smanjenja karbonskih emisija i predviđanja vremenskih uslova.

Naučnici zvijezde

Macron je, kao reakciju na Trumpovo odbijanje sporazuma, pozvao naučnike koji žive u SAD-u da apliciraju za izdašne grantove i premjeste se u Francusku.

Franscuska vlada i istraživačke instraživačke institucije planiraju finansiranje 50 projekata vrijednih oko 70 miliona dolara.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG