Linkovi

Pobjeda Ted Cruza na preliminarnim , stranackim izborima u Iowi


Mahouts bathe an elephant at a temple on the outskirts of Kochi, India.
Mahouts bathe an elephant at a temple on the outskirts of Kochi, India.

Republikanski senator Ted Kruz je pobednik na prvim stranačkim izborima u Ajovi, prvom zvaničnom testu američke predsedničke kampanje 2016. Ali demokratska trka između Hilari Klinton i njenog rivala Berinija Sanders završila se doslovce mrtvom trkom. Hilari je pobedila sa manje od polovine jednog procenta glasova. Kruza je pratio mogul za promet nekretninama, Donald Tramp, dok je senator Marko Rubio neočekivano ostvario odličan izborni rezultat, odnosno samo neznatno manje glasova od Trampa.

Za Kruza je glasalo 27.7 odsto pristalica Republikanske stranke. Za Trampa nešto više od 24 odsto glasova, a za Rubija nešto više od 23 odsto. Trampov rezultat pokreće pitanje da li njegova neobična kampanja zaista može da ga dovede do Vašingtona.

U Demokratskom taboru, bivša državna sekretarka Klinton je osvojila 49.9 odsto glasova a Sanders 49.6 odsto. Klintonova je u Ajovi želela da izbriše sećanje na rezultat iz 2008. godine kada je je izgubila od sadašnjeg predsednika Baraka Obame, ali to joj nije sasvim uspelo.

Sada je suočena sa još jednom teškom borbom sa Sandersom i u Nju Hempširu.

Za neke kandidate koji nisu imali mnogo izgleda, Ajova je značila kraj puta.

Republikanac Majk Hakabi je najavio da ispada iz trke, a izvori bliski demokratskom kandidatu Martinu O'Maliju su rekli da će on slediti njegov primer.

XS
SM
MD
LG