Linkovi

Uoči potpisivanja novog sporazuma SAD i Rusije o smanjenju nuklearnih arsenala


Smanjenjem broja strateških bojevih glava za 25-30 posto, sporazum će ojačati nacionalnu sigurnost i SAD i Rusije te poboljšati odnose između dvije zemlje

Predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvjedev 8. travnja u Pragu trebaju potpisati sporazum o smanjenju nuklearnih arsenala. Ovaj će sporazum ojačati nacionalnu sigurnost i Sjedinjenih Država i Rusije te će poboljšati američko-ruske odnose.

Dvojica državnika sastat će se u glavnom gradu Češke, gdje je predsjednik Obama prije godinu dana iznio svoju viziju svijeta bez nuklearnog oružja. „Amerika je odlučna raditi na postizanju mira i sigurnosti. Ona želi da svijet bude bez nuklearnog oružja,“ rekao je tada gospodin Obama.

Sporazum, koji će potpisati predsjednici Obama i Medvjedev, nadomjestit će sličan ugovor iz 1991, koji su potpisali tadašnji američki predsjednik George H. W. Bush i sovjetski vođa Mihail Gorbačov. Ovaj sporazum, poznat kao START-1, prestao je važiti u prosincu prošle godine.

Nakon 12 mjeseci dugih i teških američko-ruskih pregovora dvojica predsjednika potpisuju sporazum kojim će se znatno smanjiti nuklearni arsenali – dokument predviđa da će se broj strateških bojevih glava smanjiti za 25 do 30 posto.

Kingston Reif, iz washingtonskog Centra za kontrolu naoružanja, kaže: „Ovaj sporazum ograničava odnosno smanjuje ruske i američke arsenale, te predviđa sustav međusobne provjere. Ta provjera je sada modernizirana i racionalizirana, tako da je transparentnija nego dosad.“

Reif očekuje da će ovaj sporazum poboljšati često napete odnose Washingtona i Moskve. Bolja suradnja mogla bi voditi ka bolje koordiniranim naporima za sprečavanje nuklearnog terorizma te zajedničkom nastupu kada je u pitanju iranski nuklearni program.

„Povjerenje i transparentnost koje će uspostaviti ovaj sporazum olakšat će suradnju na drugim područjima koje su od važnosti za Sjedinjene Države i Rusiju,“ kaže Reif.

Najavljujući potpisivanje američko-ruskog sporazuma o smanjenju nuklearnih arsenala, predsjednik Obama je rekao da će ovaj dokument ojačati i američki ugled u svijetu: „Time smo ukazali na važnost predvodničke uloge Sjedinjenih Država, kao i američkog partnerstva. U korist naše nacionalne sigurnosti, ali i sigurnosti cijelog svijeta.“

Da bi stupio na snagu, sporazum na kraju moraju dvotrećinskom većinom ratificirati ruska Duma i Senat Sjedinjenih Država.

Uz susret s ruskim predsjednikom, predsjednik Obama će se u Pragu susresti i s predsjednicima odnosno premijerima iz jedanaest zemalja središnje i istočne Europe, među kojima će biti i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

XS
SM
MD
LG