Linkovi

Uoči Lunarne nove godine, velika potražnja za tetovažama zmaja


Tetovaža zmaja na nozi (Foto: AP/Lindsey Parnaby)
Tetovaža zmaja na nozi (Foto: AP/Lindsey Parnaby)

Nova tetovaža prikazuje džinovskog zmaja kako silazi niz lijevu ruku osobe. Naziru se crvena, plava i žuta boja.

Tatu majstor Marcus Yuen stvara ove šarene tetovaže više od 12 godina. Njegov salon ukrašen je nizom historijskih slika. Zidove krase stare ilustracije zmajeva ranijih generacija lokalnih umjetnika tetovaža.

„Zmaj uvijek ima mnogo dobro značenje, posebno za ljude iz Azije. Čak bi i carevi koristili zmajeve na slikama. Djeluje najsuperiornije od svih stvorenja. Ako ćete imati tetovažu, nećete birati miša za početak. Želite najbolju tetovažu i nešto što će vam pružiti samopouzdanje”, kaže Markus.

Lunarni novogodišnji praznici počinju 10. februara, čime počinje Godina Zmaja.

Australijanac Evan McCarthy, koji šest godina živi u Hong Kongu, već ima nekoliko drugih tetovaža. Ali ovaj mjesec je izabrao da napravi veliku novu tetovažu zmaja na lijevoj ruci.

Yuen je rekao da će proces trajati tri sesije. Od skiciranja do bojenja, ima puno detalja, a koža mora da se odmori neko vrijeme nakon sati pod iglom.

Skup majstora tetovaže u Hong Kongu 2023.
Skup majstora tetovaže u Hong Kongu 2023.

McCarthy je rekao da je posjetio mnoge hramove i sveta mjesta u Hong Kongu i da je na jednom od njih primijetio zmaja.

„Sviđa mi se ta slika, to je kineski zmaj, pa sam odlučio da tetoviram zmaja”, rekao je.

Yuen je počeo sa šestomjesečnom praksom u tradicionalnom salonu za tetoviranje u Hong Kongu. Zatim se sam razvijao. Prije osam godina pokrenuo je sopstveni biznis, a sada, sa 33 godine, ima šest mlađih umjetnika na praksi.

Yuen je rekao da je njegov sve što je naučio o ilustraciji zmaja u hongkonškom stilu. On radi na održavanju tradicionalnog stila kulture tetovaža. Brine o svakom detalju, od krljušti na koži do strukture kandži i, naravno, do izraza lica stvorenja.

U prošlosti su se tetovaže zmajeva često povezivale sa gangsterima, ali sada su popularne i nemaju te konotacije. U gradu ima stotine studija za tetoviranje, od malih sa jednim majstorom do većih studija sa pet ili šest umjetnika.

Kako se Godina Zmaja približava, zmajevi su sve više traženi.

Umjetnik rođen u Britaniji John Dougal vodi svoj salon za tetovaže „Zmajeva jazbina” više od 10 godina. Zmajevi su jedan od njegovih prepoznatljivih tetovaža. Naučio je zanat u Hong Kongu od Jimmyja Hoa, jednog od najpoznatijih i najcijenjenijih umjetnika.

Za njega je zmaj vječni simbol i nikada neće izaći iz mode.

„Samo mislim da estetski izgledaju stvarno, stvarno kul. I zaista su napravljeni da idu na tijelo. Bukvalno ih stavite bilo gde i izgledaće dobro. Tetovaže zmajeva su zaista vanvremenske. Izgledaće dobro kada imate 20 godina, a i dalje će izgledati dobro kada imate 60”, rekao Dougal.

Nedavno je radio na specijalnom crtežu zmajeva. Klijentkinja Kathryn Cheeseman je doletjela u Hong Kong koji joj je bio posljednja stanica na godišnjem odmoru, a željela je crno-bijelog zmaja na lijevom kuku.

„Postoji bogata mitologija o zmajevima, naročito ovdje u Hong Kongu, što je jedan od razloga zašto sam željela da dođem ovdje”, rekla je ona.

Njen otac, koji je umro prije nekoliko meseci, ju je uveo u tu vrstu konteksta, i to joj je veza sa njim.

Lunarna Nova godina, poznata i kao Proljetni festival, označava početak lunisolarnog kalendara. Svaka godina je nazvana po jednom od 12 znakova kineskog zodijaka u ciklusu koji se ponavlja. Godina zmaja slijedi za godinom zeca.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG