Linkovi

United obustavlja letove Boeingom 777 pošto mu je tokom leta otpao dio motora


U avionu je bio 231 putnik i 10 članova posade.
U avionu je bio 231 putnik i 10 članova posade.

Američke nadležne agencije naložile su dodatne inspekcije aviona Boeing 777 pošto mu je tokom leta kompanije United otpao dio motora. Japan je potpuno obustavio letove Boeingom 777 dok se incident ne istraži.

Pod lupom su motori Pratt & Whitney 4000, pošto je jedan takav otpao tokom leta United Airlinesa iznad Denvera u subotu. Avion je, međutim, bezbjedno sletio na aerodrom u tom gradu i niko od 231 putnika i 10 članova posade nije povrijeđen.

United Airlines će ipak obustaviti letove tim tipom aviona, kojih trenutno u svojoj floti ima 24, dok se ne utvrdi šta se dogodilo.

Dio motora pao je na naseljeni dio u Denveru.
Dio motora pao je na naseljeni dio u Denveru.

Japansko ministarstvo saobraćaja naredilo je da se prizemlje svi Boeing 777 avioni sa motorom Pratt & Whitney​ 4000. U saopštenju tog ministarstva navodi se da je i na lokalnom letu iz Nahe u Tokio zabilježeno oštećenje na motoru, te da je avion morao da se vrati u Nahu.

Starost tog aviona je ista kao Unitedovog, 26 godina.

United Airlines je jedina kompanija koja u SAD trenutno koristi taj tip aviona, a koriste ih i kompanije u Japanu i Južnoj Koreji.

Federalna Uprava za avijaciju saopštila je da je, na osnovu preliminarnih nalaza, utvrđeno da se taj tip motora nalazi samo na Boeing 777 letjelicama.

Proizvođač motora nije odgovorio na zahtjev za komentar, dok je Boeing saopštio da će sarađivati u istrazi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG