Linkovi

UNICEF: U vazdušnom udaru na školu u Mijanmaru ubijeno 11 djece


Na fotografiji snimljenoj 17. septembra 2022. vidi se dijete, žrtva vazdušnog udara na školu u sjeverozapadnoj oblasti Sagaing, u Mijanmaru, dan poslije napada mijanmarskog vojnog helikoptera
Na fotografiji snimljenoj 17. septembra 2022. vidi se dijete, žrtva vazdušnog udara na školu u sjeverozapadnoj oblasti Sagaing, u Mijanmaru, dan poslije napada mijanmarskog vojnog helikoptera

Najmanje 11 učenika poginulo je u vazdušnom napadu na jedno selo u Mjanmaru, prema agenciji za djecu Ujedinjenih nacija (UNICEF), a hunta u toj zemlji rekla da je npad bio usmjeren na pobunjenike koji se kriju u toj oblasti.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres osudio je udar, saopštila je njegova kancelarija, koja je također navela da je najmanje 13 ljudi poginulo, uključujući 11 učenika.

Ova zemlja jugoistočne Azije je u haosu otkako je vojska preuzela vlast poslije puča 1. februara 2021. godine. Skoro 2.300 civila ubijeno je u suzbijanju protesta, prema podacima lokalne posmatračke grupe.

U regionu Sagaing na sjeverozapadu zemlje vođene su neke od najžešćih borbi, a sukobi između boraca koji se protive puču i vojske doveli su do spaljivanja čitavih sela.

Agencija UN-a za djecu UNICEF osudila je nasilje u petak u gradu Depein u Sagaingu.

"Najmanje 15 djece iz iste škole se i dalje vodi kao nestalo", navodi se u saopštenju UNICEF-a objavljenom u ponedjeljak, pozivajući na njihovo hitno bezbjedno oslobađanje.

Guterres, koji je u utorak bio domaćin svetskim liderima na Generalnoj skupštini UN, "snažno osuđuje napade oružanih snaga Mjanmara na školu u Let Iet Kone". On je izrazio saučešće porodicama žrtava, rekao je u saopštenju njegov portparol.

Hunta je saopštila da je poslala trupe u helikopterima u Let Iet Kone nakon što je dobila dojavu da borci Kačinske armije nezavisnosti (KIA), etničke pobunjeničke grupe, i lokalne milicije protiv puča premještaju oružje u tom području.

Vojska je optužila pobunjeničke borce da koriste civile kao živi štit i rekla da je zaplijenila mine i eksploziv iz sela.

"Pripadnici obezbjeđenja pružili su neophodnu medicinsku pomoć i dogovorili slanje pacijenata u obližnju bolnicu", navodi se u saopštenju vojske.

Portparol hunte Zav Min Tun optužio je u utorak KIA da je odvela seljane u manastir, a zatim odatle pucala na vojnike.

Jedan seljanin koga je kontaktirao AFP odbacio je sugestije vojske da se u toj oblasti nalaze borci.

"Samo su napali školu. Kažu da ih je neko napao, pa su uzvratili, ali to nije tačno", rekao je mještanin, koji je želio da ostane anoniman radi sopstvene bezbjednosti.

Mještanin je rekao da je vojska odnijela neka tijela i privela više ljudi, uključujući djecu i nastavnike.

ASEAN je do sada vodio besplodne diplomatske napore za rješavanje krize u Mjanmaru. Lideri grupe se sastaju u Pnom Penu u novembru.

XS
SM
MD
LG