Linkovi

Rownak Khan, UNICEF BiH: Spriječiti da ova kriza postane kriza dječijih prava


Dr Rownak Khan (Izvor: UNICEF)
Dr Rownak Khan (Izvor: UNICEF)

Na Međunarodni dan djeteta, 20 novembar, predstavnica UNICEF-a u BiH Rownak Khan u osvrtu navodi da je u vrijeme pandemije virusa COVID-19 da je broj djece koja žive u siromaštvu porastao na oko 1,2 milijarde.

„Što predstavlja povećanje broja djece koja žive u oskudici u zemljama s niskim i srednjim dohotkom od 15 posto. Pored toga, podaci pokazuju da će najugroženija djeca najviše osjetiti socijalno-ekonomski utjecaj virusa COVID-19”, kaže Rownak Khan.

Khan se osvrnula na, kako kaže, teške posljedice koje pandemija ostavlja na djecu u Bosni Hercegovini: „Njihovo obrazovanje, sigurnost te na njihovu dobrobit uključujući i mentalno zdravlje, što će sve vjerovatno imati utjecaja na njihovu budućnost, a time i ljudski kapital u ovoj zemlji.”

Ona ukazuje da pandemije remeti i pružanje zdravstvenih usluga poput vakcinacije, napominjući da to može dovesti do epidemije bolesti koje su mogu spriječiti vakcinacijom.

„Djeca mogu, zbog preopterećenog zdravstvenog sistema, izgubiti život zbog drugih izlječivih bolesti i mi to moramo spriječiti”, kaže Khan.

U svom osvrtu, Khan kaže da se mora učiniti više kako bi sva djeca imala jednak pristup kvalitetnom učenju i da vlasti moraju dati prioritet tome da škole ostanu otvorene i sigurne za djece, a da se istovremeno unaprjeđuje online učenje.

„UNICEF poziva sve vlasti, političke stranke, nevladine organizacije, pružatelje usluga, medije, međunarodnu zajednicu, privatni sektor i građane Bosne i Hercegovine na hitno zajedničko djelovanje kako bi se spriječilo da ova kriza postane kriza prava djeteta. Vlade moraju dati prioritet zdravlju i obrazovanju djece, sprječavanju nasilja nad njima i hitnim službama za djecu. Također moramo pružiti podršku djeci koja zbog bolesti mogu biti privremeno odvojena od roditelja, a istovremeno djeca izbjeglica i migranata ne smiju biti zaboravljena tokom odgovora na pandemiju COVID-19”, navodi Khan.

XS
SM
MD
LG