Linkovi

UNICEF donirao BiH dva frižidera sa skladištenje vakcina


Donacija frižidera za skladištenje vakcina (Izvor: Unicef)
Donacija frižidera za skladištenje vakcina (Izvor: Unicef)

Dva frižidera za pohranu vakcina protiv korona virusa, u ultrahladnom režimu (do -80 stepeni celzijusa), danas su posredstvom donacije UNICEF-a stigli u Bosnu i Hercegovinu.

Frižideri, čiji je kapacitet po 500 litara, odnosno 173.550 doza vakcina, bit će dalje distribuirani Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u Mostar i Institutu za javno zdravlje u enitetu Republika Srpska, u Banju Luku.

Predstavnica UNICEF-a u BiH, Rownak Khan, uručila je donaciju ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević koja je kazala da se očekuje skora isporuka vakcina, koje je država platila COVAX-u.

Pored ove donacije, UNICEF je poručio i dodatnu količinu frizidera za pohranu vakcina u ultrahladnom lancu, koji će biti distribuirani na lokacije dogovorene s Ministarstvom civilnih poslova BiH, a u skladu s potrebama entitetskih zavoda odnosno instituta za javno zdravstvo. Riječ je o frižiderima kapaciteta od 383 litra s mogućnošću skladištenja 132.000 doza vakcina koje bi u BiH trebale stići tokom narednog mjeseca.

Frižideri su prvenstveno namijenjeni skladištenju vakcina poput Pfizer BioNTech, koje je neophodno pohranjivati na -70 stepeni celzijusa.

“UNICEF u Bosni i Hercegovini od početka pandemije COVID-19 radi zajedno s institucijama Bosne i Hercegovine, kako bismo pomogli vlastima u domenu krizne komunikacije, osiguranja zaštitne opreme, uputstava i opreme za škole, podrške unapređenju mentalnog zdravlja djece i porodica, kao i nabavku zaštitne opreme za socijalne radnike, te interventne nabavke neophodnih sredstava za zaštitu, vakcine i opreme za hladni lanac. Kao odabrani logistički koordinator nabavke vakcina za COVID-19, putem mehanizma COVAX, još jednom napominjemo da su vakcine javno dobro, te da ne smiju biti rezervisane isključivo za bogate države i pojedince. Naš zajednički cilj je zaštititi prvo one najizloženije i najugroženije, a potom i ostatak populacije”, rekla je Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a za BiH.

I dok mnoge zemlje u svijetu uveliko vakciniraju stanovništvo, Bosna i Hercegovina još uvijek nije dobila prve doze vakcina.

Iz Bosne i Hercegovine do sada su upućene dvije porudžbine za vakcine protiv korona virusa. Državno ministarstvo civilnih poslova je naručilo 1.232.000 doza kroz COVAX mehanizam, dok je entitet Republika Srpska uputio narudžbu prema Rusiji za nabavku vakcina Sputnjik V.

XS
SM
MD
LG