Linkovi

UNICEF: 19.000 djece migranata prešlo opasnu džunglu


Venezuelan migrant children line up inside a coliseum where a temporary camp has been set up, after fleeing their country due to military operations, according to the Colombian migration agency, in Arauquita, Colombia, March 26, 2021.

Na svom putu prema sjeveru prema Sjedinjenih Država, oko 19.000 djece migranata ove je godine prešlo opasnu džunglu koja se prostire na granici između Paname i Kolumbije, rekao je u ponedjeljak UNICEF.

Broj djece koja su prešla Darien Gap gotovo je tri puta veći od ukupnog broja u prethodnih pet godina, navodi se u saopćenju i dodaje da je jedna petina migranata koji prelaze granicu djeca, a polovica ih je mlađa od 5 godina.

2021. najmanje je petero djece pronađeno mrtvo u džungli, navodi agencija, dodajući da je "više od 150 djece stiglo u Panamu bez roditelja, od kojih su neka tek rođena djeca-što je skoro 20 puta više u odnosu na prošlu godinu. "

Djeca migranti ponekad putuju s rođacima ili u rukama krijumčara ljudi.

Jean Gough, regionalni direktor UNICEF -a, rekao je: "Duboko u džungli, pljačka, silovanje i trgovina ljudima opasni su koliko i divlje životinje, insekti i apsolutni nedostatak sigurne vode za piće. Iz tjedna u tjedan sve više djece umire, gubeći roditelje ili odvajajući se od rodbine na ovom opasnom putovanju."

UNICEF je rekao da su migranti više od 50 nacionalnosti - iz Afrike, Južne Azije i Južne Amerike - prešli ovo područje.

Početkom 2021. panamske su vlasti upozorile na moguću krizu nakon otvaranja granica koje su mjesecima bile zatvorene zbog pandemije.

Do septembra su imigracijske vlasti te centralnoameričke nacije izvijestile o rekordnih 91.305 migranata koji su ušli iz susjedne Kolumbije. Od toga, 56.676 bili su Haićani i 12.870 Kubanci.

Darien Gap, opsežan i negostoljubiv pojas tropske šume koji dijeli Panamu i Kolumbiju, smatra se jednim od najopasnijih svjetskih putovanja.

Migranti se kreću stazama, osjetljivi na narko -grupe i napadače, divlje životinje i rijeke.

XS
SM
MD
LG