Linkovi

UNHCR protiv novog zakona o migracijama u Danskoj


Migrant mainly from Syria
Migrant mainly from Syria

Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) izrazila je snažno protivljenje zakonu koji je usvojio danski parlament, kojim bi se omogućila obrada zahtjeva podnijetih od azilanata van Evrope, nazivajući to "abdikacijom" odgovornosti prema međunarodnom pravu

Danska je 3. juna usvojila zakon koji joj omogućava da procesuira azilante van Evrope, što je izazvalo negodovanje aktivista za ljudska prava i Evropske komisije.

Filippo Grandi, visoki komesar UN-a za izbjeglice, rekao je da bi, ako zakon stupi na snagu, mogao dovesti do nasilnog premještanja azilanata i odustajanja od odgovornosti Danske za zaštitu ranjivih izbjeglica.

"UNHCR se snažno protivi naporima koji teže eksternalizaciji ili prenosu obaveza azila i međunarodne zaštite prema drugim zemljama", rekao je on.

Grandi je podsjetio da je njegova agencija više puta izrazila zabrinutost i primjedbe na prijedlog danske Vlade i ponudila je savjete i pragmatične alternative.

Danska ima jedan od najoštrijih odnosa prema migraciji od svih zemalja Evrope i prihvata izbjeglice samo u okviru sistema kvota UN-a.

Novi zakon će Danskoj omogućiti da izbjeglice koje stižu na dansko tlo premješta u centre za azil u partnerskoj zemlji kako bi se njihovi slučajevi analizirali i kako bi u toj zemlji mogli dobiti zaštitu.

Danska tek treba da postigne sporazum sa partnerskom državom, ali je saopštila da pregovara sa nekoliko zemalja kandidata.

"UNHCR će nastaviti da učestvuje u diskusijama sa Danskom, koja ostaje vrijedan i dugogodišnji partner UNHCR-u, kako bi se pronašli praktični načini za napredak koji osiguravaju povjerenje danskog naroda i podržavaju međunarodne obaveze Danske", rekao je Grandi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG