Linkovi

UNHCR: U blizini Mauritanije utopilo se 40 migranata


Arhiva - Fotografija broda sa migrantima, koji je napravila obalna straže Libije, u blizini obale te zemlje, 24. juna 2018. (Foto via AP)
Arhiva - Fotografija broda sa migrantima, koji je napravila obalna straže Libije, u blizini obale te zemlje, 24. juna 2018. (Foto via AP)

Brod koji je prevozio oko 40 migranata potonuo je pored obale Mauritanije, ostavljajući samo jednog preživjelog u brodolomu, saopštila je u četvrtak agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

UN saopštavaju da je preživeli iz Gvineje, a da su ostali na brodu takođe bili iz zemalja podsaharske Afrike.

Plovilo je vjerovatno išlo ka Kanarskim ostrvima.

"Ovo su grozne posljedice nemoralnih i beskrupuloznih krijumčara i trgovaca ljudima koji organizuju ova očajnička pomorska putovanja", tvitovao je portparol UN-ove agencije za izbjeglice Čarli Jakslej.

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je oko 2.800 ilegalnih migranata stiglo na Kanarska ostrva između januara i jula - pet puta više nego u istom periodu lani.

Migranti pokušavaju da pobjegnu od siromaštva i rata u Africi i da se domognu boljeg života u Evropskoj uniji.

Više od 60 migranata je izgubilo život, dok je 80 drugih očajnički doplivalo do obale kada je brod prepun izbjeglica iz Gambije potonuo pored obale Mauritanije u decembru.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG