Linkovi

UNHCR: 100 miliona raseljenih u svijetu zbog ratova i nasilja - poziv na buđenje


 (AFP/ FATHI NASRI)
(AFP/ FATHI NASRI)

Broj ljudi koji su primorani da bježe od sukoba, nasilja, kršenja ljudskih prava i progona po prvi put u istoriji prešao je granicu od 100 miliona, potaknut ratom u Ukrajini i drugim smrtonosnim sukobima, saopšteno je u ponedeljak, 23. maja iz Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice.

UNHCR ukazuje na nove podatke o osobama koje bježe od nasilja, sukoba, progona i kršenja ljudskih prava.

Prema tim podacima, ruska invazija na Ukrajinu je jedan od faktora odgovornih za pomjeranje više miliona ljudi, a visokom broju izbjeglih doprinijele su i neprestane borbe u državama poput Etiopije i Demokratske Republike Kongo.

"U pitanju je rekord koji nikad nije trebalo da bude ostvaren. Ovo mora poslužiti kao poziv za buđenje za rješenje i sprječavanje razornih sukoba, okončanje progona i otklanjanje uzroka zbog kojih nedužni napuštaju svoje kuće", rekao je visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi.

Grandi je zatražio da se riješe uzroci raseljenja, navodeći da humanitarna pomoć samo ublažava posljedice.

Na Twitteru je napisao da je broj raseljenih pokazatelj "groznog stanja u kojem se nalazi naš svijet" i da potraga za rješenjem njihove nevolje mora da se nastavi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG