Linkovi

Započelo zasjedanje Generalne Skupštine UN -a


Nassir Abdulaziz Al-Nasser stalni predstavnik Qatara , po današnjem otvaranju zasjedanja Generalne Skupštine
Nassir Abdulaziz Al-Nasser stalni predstavnik Qatara , po današnjem otvaranju zasjedanja Generalne Skupštine

Više od 100 svjetskih lidera se danas okupilo u New Yorku na 66-om zasjedanju skupštine.

Užurbani diplomatski napori za dobijanje glasova za palestinsku državnost, i riječi podrške za preijlaznu libijsku državu su pitanja koja su obilježila prvi dan zasjedanja generalne skupštine UN-a. Više od 100 svjetskih lidera se danas okupilo u New Yorku na 66-om zasjedanju skupštine. Zastava libijske prijelazne vlade je danas podignuta kod zgrade UN-a dok su se svjetski lideri okupili kako bi razgovarali o međunarodnoj podršci post-Gadafijevoj Libiji. Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon je predsjedavao susretom libijske kontakt grupe, gdje je rekao da se Libija suočava sa velikim izazovima.

Pitanje članstva u UN-u za palestinsku državu je drugo vruće pitanje u New Yorku. Palestinski ministar vanjskih poslova Riad Al Malki je pozvao Sjedinjene države da razmisle o prijetnji da će uložiti veto na palestinski zahtjev. Usprkos jakom protivljenju Sjedinjenih država i Izraela, gospodin al Malki je izrazio uvjerenje da njegova vlada može dobiti potrebnih 9 od 15 glasova Vijeća sigurnosti. Palestinski predsjednik Abbas će aplikaciju za članstvo predati u petak, kada će se i obratiti Generalnoj skupštini.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas se danas takodjer sastaje sa francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozijem i britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom. Još uvijek nema javnog palestinskog odgovora na ponudu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je jučer pozvao palestinskog lidera da se sa njim sastane u New Yorku kako bi nastavili mirovne razgovore. Poziv izraelskog lidera povećava pritisak na gospodina Abbasa da zaustavi palestinski zahtjev u UN-u, ali ne daje nikakve indikacije da li je gospodin Netanyahu spreman pristati na bilo koji od palestinskih zahtjeva.

U medjuvremenu je generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon je izjavio da se Libija suočava sa velikim izazovima, od kojih su najveći prioriteti mir i sigurnost. On je to izjavio danas na početku susreta svjetskih sila u UN-u koje odlučuju o budućnosti Libije. Američki predsjednik Barack Obama je rekao da će njegova administracija podržati Libiju u trenucima dok njena nova vlada radi na izgradnji slobodne, demokratske i prosperitetne budućnosti. Predsjednik Obama je u svom saopćenju rekao da Libija ima prijatelja i partnera koji će pomoći Libijcima u razvoju sigurnosti, davanju humanitarne pomoći i mirnog prelaska ka demokraciji. On je dodao da je Libija lekcija o tome šta međunarodna zajednica može postići kada se ujedini protiv nepravde.

Predsjednik Obama se sutra ujutro obraća generalnoj Skupštini UN-a.

XS
SM
MD
LG