Linkovi

UN: Ovogodišnje zasjedanje Generalne skupštine najveće do sada


Svjetski lideri uskoro počinju stizati u Ujedinjene narode u do sada najvećem broju. Više od 150 predsjednika I premijera će prisustvovati ovogodišnjem zasjedanju generalne skupštine, kojom će se također obilježiti I 70ta godišnjica osnivanja UNa. Kako izvještava naša novinarka Margaret Besheer, svjetski lideri će, s obzirom na veliki broj kriza u svijetu, zasigurno imati dosta tema za rasprave.

Papa Franjo 25 septembra stiže u Ujedinjene narode, samo nekoliko sati prije otvaranja velikog samita o borbi protiv siromaštva. On će se obratiti osoblju Una I održati privatan susret sa generalnim sekretarom Ban Ki Moonom, sa kojim se već tri puta sastao u Vatikanu.

Razgovaramo o mnogim pitanjima, među njima o iskorjenjivanju siromaštva I migraciji, izbjegličkim pitanjima, o kojima smo prošli put govorili, I što je najvažnije, o klimatskim promjenama, rekao je Ban Ki Moon.

Papa će se nakon toga obratiti prisutnima u uveliko očekivanom obraćanju u sali Generalne skupštine.

Čini se da se on istakao kao istinski glas globalnog moralnog autoriteta po pitanjima kao što su izbjeglice I klimatske promjene. Mnogi će pažljivo slušati šta on ima da kaže o trenutnom stanju u svijetu, kaže Carne Ross, diplomatski konsultant.

A onda se treba okrenuti rješavanju nekih od najtežih problema u svijetu.

Biće mnogo samohvale vezane za iranski nuklearni sporazum, ali to će nadsjeniti humanitarna kriza u Evropi I kontinuirano uzdizanje Islamske države na srednjem istoku, kaže Richard Gowan sa univerziteta Columbia.

30 septembra, održaće se susret na visokom nivou po pitanju izbjegličke krize u Evropi. Generalni sekretar UNa kaže da se nada da će dobiti humani I učinkovit odgovor. Većina izbjeglica su iz Sirije, koji bježe od gotovo petogodišnjeg građanskog rata.

Nedavno povećanje ruske vojne podrške za sirijskog predsjednika Bashara al Assada je dovelo do povećanja napetosti sa Washingtonom. Predsjednik Vladimir Putin, koji već gotovo cijelu deceniju ne prisustvuje zasjedanju Generalne skupštine, možda donese novu strategiju po pitanju Sirije, iako se ona možda neće svakome svidjeti.

Postoje fundamentalne podjele sa Sjedinjenim državama I Evropljanima po pitanju Assada, I kontinuirane podrške Moskve za Assada, stoga će to vjerovatno biti diplomatski raskol, radije nego korak naprijed, smatra Richard Gowan.

Predsjednik Obama će predsjedavati zasjedanjem o borbi protiv terorizma.

Predsjednik će sazvati susret kako bi sagledao načine suprotstavljanja nasilnom ekstremizmu, kako bi sagledao ono šta je koalicija postigla, kao I to gdje postoje razilaženja, rekla je Samantha Power, američka ambasadorica u Unu.

Ovogodišnje zasjedanje Generalne skupštine će možda biti najveće do sada, I po pitanju broja lidera koji će na nju doći, kao I po broju trenutnih izazova.

XS
SM
MD
LG