Linkovi

Predsjednik Obama: Iskoristiti sve elemente američke moći - uključujući silu - kako bi se obranili američki interesi na Srednjem Istoku


Američki predsjednik Barack Obama je rekao da će poduzeti direktnu akciju kada to bude potrebno za odbranu Sjedinjenih država od terorističkih napada, i da će iskoristiti sve elemente američke moći, uključujući i vojnu silu, kako bi se osigurali američki interesi na srednjem istoku.

Predsjednik Obama je nastavio riječima da treba biti posljedica zbog korištenja hemijskog oružja u Siriji i drugim dijelovima, upozorivši da je u pitanju kredibilitet svijeta. On je rekao da međunarodna zajednica mora primijeniti svoju zabranu hemijskog oružja, dodavši da se mora postići oštra rezolucija UN-a kako bi se osiguralo da se vlada predsjednika Bashara al Assada drži svojih obećanja.

Po pitanju Irana, predsjednik Obama je rekao da mu nedavne izjave iranskog predsjednika Hassana Rouhanija u kojima je obećao da neće raditi na razvoju nuklearnog oružja , govore da se može postići sporazum o nuklearnom programu te zemlje.

Ohrabreni smo time što je predsjednik Rouhani od iranskog naroda dobio mandat da krene umjerenijim putem. I s obzirom na njegovu izrečenu predanost da postigne sporazum, dajem ovlasti državnom sekretaru Kerryju da slijedi ta nastojanja sa iranskom vladom, uz blisku suradnju sa Evropskom unijom, Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i Kinom, rekao je američki predsjednik.

On je dodao da možda postoje velike prepreke na putu ka rješenju, ali da čvrsto vjeruje da se diplomatska staza mora isprobati.

Americki predsjednik Barack Obama je inače svoje danasnje obracanje Generalnoj Skupstini UN-a otvorio rijecima da je svijet danas stabilniji nego prije per godina, iako, dodao je americki predsjednik, mnoge prijetnje i dalje ostaju.

Predsjednik Obama je rekao da su neki od najtezih izazova s kojima se suceljava tijekom svog mandata kao americki predsjednik , vezani za sve povezaniju globalnu ekonomiju, kao i za napore da se svijet oporavi od , kakoje naglasio, najgore ekonomske krize naseg vremena. Medjutim, dodao je Barack Obama, ima i napretka, kao sto je otvaranje novih radnih mjesta. stabilizacija globalnih financijskih sistema i smanjenje siromastva medju ljudima. Ovaj je napredak, kazao je Obama, ipak krhak i nije isti za svakoga.

Americki predsjednik je takodjer dodao da je ovo kraj desetljeca ratova u Iraku i Afghanistanu, rekavsi da se Sjedinjene drzave sada okrecu od stalnoga rata, te da revidiraju nacin na koji skupljaju obavjestajne podatke.
XS
SM
MD
LG