Linkovi

Nakon Sjedinjenih država i Izrael se povlači iz UNESCO-a


Nakon jučerašnje odluke Sjedinjenih država da napuste organizaciju Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku I kulturu, UNESCO, Izrael je također objavio da se povlači iz te organizacije. Sjedinjene države su donijele odluku o prestanku financiranja UNESCO-a nakon što je palestinska vlast primljena u tu organizaciju kao punopravna članica, usprkos američkom, izraelskom i evropskom protivljenju. Kao članica koja mora plaćati članarinu, Sjedinjene države su tokom godina nakupile dug od 600 miliona dolara. Trumpova administracija kao jedan od razloga za povlačenje navodi i anti izraelske predrasude unutar ove UN-ove agencije.

UNESCO je poznat po određivanju mjesta kulturnog nasljeđa u svijetu, kao što je Grand Canyon u Sjedinjenim državama, sirijski grad Palmyra, koji je osobito privukao pažnju kao žrtva vandalizma od strane terorista Islamske države, kao I hram Preah Vihear u Kambodži. Američki predstavnik u sjedištu UNESCOa u Parizu, Chris Hegadorn, dao je dva razloga za povlačenje.

Jedan razlog je sve veći dug koji se nakupljao još od 2011 kada je UNESCO primio Palestinu kao zemlju članicu. Taj iznos je neodrživ. Drugi razlog je da je organizacija postala isuviše ispolitizirana, čime se potkopava rad UNESCA. Organizacija je postala platforma za anti izraelsku predrasudu, rekao je Hegadorn.

Sjedinjene države dugo pozivaju na reformu tog UN-ovog tijela.

Htjeli bi smo da UNESCO bude udaljen od politike. Ali vidimo predrasudu po pitanju Izraela koja se već dugo bilježi na strani te organizacije. I to se mora okončati. Stoga su Sjedinjene države donijele odluku, nakon dugog procesa razmatranja, da se povuku, rekla je glasnogovornica State departmenta.

Početkom godine, UNESCO je proglasio drevno srce Hebrona, grada na dijelu Zapadne obale kojeg je okupirao Izrael I koji je predmet kontroverzi, kao mjesto palestinskog kulturnog nasljeđa koje je izloženo opasnosti. 2015 UNESCO je prihvatio rezoluciju kojom se kritizira Izrael za nepodobno ponašanje prema mjestima nasljeđa u Jerusalemu. Izrael I njegovi saveznici su osudili obje te odluke. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pozdravio američku odluku o povlačenju, rekavši u Twitter poruci da je UNESCO postao teatar apsurda I da će se I Izrael povući. Generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova je izrazila žaljenje zbog američke odluke I u pitanje dovela trenutak u kojem je odluka donesena..

U vrijeme kada borba protiv nasilnog ekstremizma poziva na obnovljene investicije u obrazovanje, u dijalog među kulturama kako bi se spriječila mržnja, uveliko je za žaljenje da se Sjedinjene države povlače iz agencije UN-a koja upravo predvodi ta pitanja.

Bokova je dodala da je UNESCO oduvijek djelovao protiv anti-semitizma I radio na očuvanju sjećanja na holokaust. Američko povlačenje dolazi u trenucima kada organizacija bira novog generalnog direktora. Povlačenje stupa na snagu krajem sljedeće godine, a BIjela Kuća kaže da će Amerika ostati prisutna kao promatrač.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG