Linkovi

UNESCO s Palestincima gubi petinu svog proračuna?


Godišnja sjednica UNESCO-a u Parizu
Godišnja sjednica UNESCO-a u Parizu

Victoria Nuland: "Problem je u tome što palestinski zahtjev u UNESCO-u neće dovesti do stvaranja države koja bi bila sigurna i koja bi egzistirala u miru i međusobnom uvažavanju s Izraelom."

Usprkos američkom protivljenju, Palestinci traže punopravno članstvo u UNESCO-u, Organizaciji Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, koja upravo ima svoje godišnje zasjedanje u Parizu. Kako javlja Meredith Buel, ovaj palestinski potez otežava financiranje UNESCO-a.

Badnjak u Betlehemu uvijek je posebno svečan. Palestinci - na čijem se teritoriju nalazi mjesto u kojem je, prema biblijskom predanju, rođen Isus Krist – žele da UNESCO proglasi Betlehem zaštićenim lokalitetom. No, dodaju, to se neće dogoditi ukoliko Palestina ne postane država.

Nakon zahtjeva za državnošću u Ujedinjenim narodima, Palestinci su zatražili punopravno članstvo u UNESCO-u, tijelu svjetske organizacije koje se bavi obrazovanjem, znanošću i kulturom. Palestinsku želju objašnjava Maen Rashid Areikat, predstavnik Palestinske oslobodilačke organizacije u Sjedinjenim Državama: "To je dio naših širih napora u Ujedinjenim narodima. Ali, naravno, želimo i zaštititi naše vjerske i kulturne lokalitete."

Izvršni odbor UNESCO-a dao je preliminarno odobrenje za palestinsko članstvo, iako se Sjedinjene Države tome protive. "Palestinci misle da će tako postići svoj cilj. Mislim da griješe" - kaže Daniel Pletka iz think tanka American Enterprise Institute iz Washingtona. Ona dodaje: "Problem je u tome što se mir ne uspostavlja nekom magičnom formulom. On neće biti rezultat glasanja u Ujedinjenim narodima. Do mira će doći jedino kada se pregovorima između Izraela i Palestinaca postigne mirovni sporazum. Palestinski napori u svjetskoj organizaciji ne idu u tom pravcu."

UNESCO je angažiran u razvoju školstva i kulture općenito u nizu zemalja u razvoju.

Ako Palestinci postanu članovi UNESCO-a, Sjedinjene bi Države mogle otkazati financiranje te organizacije. Amerika godišnje tom tijelu UN-a daje oko 70 milijuna dolara, što je oko petine njegova ukupna proračuna. Glasnogovornica američke diplomacije Victoria Nuland objasnila je stajalište Sjedinjenih Država u vezi ovog pitanja: "Problem je u tome što palestinski zahtjev u UNESCO-u neće dovesti do stvaranja države koja bi bila sigurna i koja bi egzistirala u miru i međusobnom uvažavanju s Izraelom."

Ali, Palestinci s Izraelom pregovaraju već dvadeset godina, a još uvijek nemaju državu, kaže Maen Rashid Areikat: "Naši napori u Ujedinjenim narodima predstavljaju diplomatski, politički, nenasilni i legitimni angažman. Želimo da Ujedinjeni narodi odgovore na naše probleme i da se jednom za svagda prekine izraelska okupacija."

Palestinci se nadaju da će eventualno članstvo u UNESCO-u ubrzati uspostavu njihove države.

XS
SM
MD
LG