Linkovi

SAD: Ilegalni useljenici mole i vjeruju da se i čuda dešavaju


Nakon mjesec dana pritvora muž Lucy Castro je pušten iz pritvora i čeka na proces kojim će biti riješen njegov usljenički status. Lucy Castro vjeruje da molitve upućene svetom Toribiu pomažu.

Neveliki drveni kip katoličkog sveca Toribia u više crkava u Los Angelesu privlači na stotine i stotine vjernika, useljenika iz zemalja Centralne i Južne Amerike čiji status još uvijek nije definiran. Svetac Toribio je, po njihovom vjerovanju, zaštitnik ilegalnih imigranata i molitve upućene njemu, kako mnogi kažu, bivaju uslišene.

Toribio Romo Gonzales bio je katolički svećenik. Umro je u vrijeme takozvanog Cristero rata, pobune Meksikanaca protiv anti-klerikalne vlade te zemlje dvadesetih godina prošlog stoljeća. Svecem je proglašen 2000. godine. Njegovi posmrtni ostaci su u Meksiku, a za Hispanike, useljenike u Sjedinjene Države Toribio je svetac, zaštitnik imigranata.

U njegovu zaštitničku moć vjeruje i Lucy Castro, Peruanka po rođenju:

"Kada su moja djeca imala pet godina, imigracione vlasti pritvorile su mog muža."

Nakon mjesec dana pritvora njen muž je pušten iz pritvora. Lucy Castro vjeruje da su molitve upućene svetom Toribiu pomogle porodici da prebrodi najteže.

U katedrali čijim nedeljnim misama prisustvuje Lucy Catro, okuplja se veliki broj vjernika, imigranata koji govore o vlastitim nevoljama koje su ih nagnale na iseljavanje. Primjera radi, jedna mlada majka pristigla prije mjesec i po dana iz Hondurasa, govorila je o svakodnevnim opasnostima po život u toj zemlji, siromaštvu i nadi da će u Sjedinjenim Državama njen sin odrastati mnogo sretnije i bezbjednije.

Desetogodišnja Jersey Vargas, dijete imigranata, a po rođenju američka državljanka , okupljenim je govorila u boravku u Rimu i susretu sa papom Franjom u martu ove godine. Papi je rekla da je njen otac pritvoren kao useljenik bez valjanih dokumenata. I ona se u svojim molitvama molila svetom Toribiu. I njen otac je pušten iz pritvora i sada čeka na odgovarajuću proceduru. Za američkog predsjednika Baracka Obamu mala Jersey ima slijedeću poruku:

"Želim da se na dobrobit nas useljenika, izbori za reformu useljeništva jer mnoge porodice godinam pate. I moja porodica pati, a ja ne želim da se to ikome dešava."

Joshua Oliveros je useljenik iz Meksika, takođe bez valjanih dokumenata. Strahuje da bi mogao biti deportiran i vjeruje da se čuda ipak dešavaju:

"Nadam se će godopodin Obama naći mogućnosti, ne samo za mali broj ljudi, nego za sve useljenijke koji se nadaju i vjeruju da zaslužuju bolje i drugačije."

Desetine hiljada imigranata, posebno djece i maloljetnika bez roditeljske pratnje, koji su posljednjih mjeseci ilegalno prešli američku granicu i milioni usljenika koji godinama žive i rade širom Sjedinjenih Država bez riješenog useljeničkog statusa, strahuju nadajući se povoljnom rješenju. Dio tih strahova i nada iskazuju molitvama koje upućuju svecu za koga vjeruju da je njihov zaštitnik, da će im pomoći.

SAD: Ilegalni useljenici mole i vjeruju da se i čuda dešavaju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

XS
SM
MD
LG