Linkovi

Unatoč recesiji, američki proizvođači čokolade vrlo su uspješni


Završne pripreme prije nego što će štangice Tcho čokolade biti odvojene i zapakirane
Završne pripreme prije nego što će štangice Tcho čokolade biti odvojene i zapakirane

Prema americkoj udruzi proizvodjaca konditorskih proizvoda, proizvodjaci cokolade su, tijekom 2009. godine, zabiljezili rekordan rast u prodaji, koja je dostigla 16,9 milijardi dolara

Recesija je pogodila mnoge americke proizvodjace, ali jednoj industriji, cini se, “cvjetaju ruze.” Prema americkoj udruzi proizvodjaca konditorskih proizvoda, proizvodjaci cokolade su, tijekom 2009. godine, zabiljezili rekordan rast u prodaji, koja je dostigla 16,9 milijardi dolara. Jedna nova americka kompanija pokusava se probiti na to unosno trziste, ali za kalifornijske konosere, prava je, zlatna vrijednost njenih proizvoda u njihovom okusu.

Na istocnom kraju San Francisco Embarcadera, luckog dijela grada, Tcho Chocolate proizvodjac je jednako suvremen, cak avangardan, koliko i tradicionalan. U proizvodnom pogonu povrsine 2 800 cetvornih metara, pomno se i s puno angazmana izradjuje tamna cokolada od biranih zrna kakaovca, ali jednaka se paznja poklanja i etiketi i pakiranju proizvoda.

Glavni naglasak je, medjutim, na okusu, a on moze biti “orasast,” moze biti “vocan,” kategorije su razne...u svakom slucaju, cilj je navesti potrosaca da drugacije razmislja o cokoladi, o cokoladnom dozivljaju.

"Svijetu ne treba jos jedan proizvodjac cokolade, ima ih dosta, ali trebaju mu ljudi koji ce drugacije razmisljati, inovativni ljudi."

Louis Rossetto je glavni i izvrsni direktor kompanije Tcho i njen kreativni direktor. Njegova partnerica Jane Metcalfe predsjednica je kompanije.

Iako je cokoladu pocela proizvoditi tek 2009. godine, kompanija Tcho svojim se proizvodima siri vec daleko izvan Amerike. Njene je proizvode moguce naci u biranim trgovinama Britanije, Irske, od nedavno i Japana.

"Mi cijeli svijet vidimo kao nase potencijalno trziste," kaze Jane Metcalfe.

S rastom globalne potraznje cokolade, dodaje ona, otvaraju se i velike mogucnosti na novim potrosackim trzistima kao sto su Indija, Kina.

Za Tcho, proizvodnja premium cokolade pocinje od kakao zrna.

"Jer cokolada, kao i vino, odraz je voca od kojega je napravljena."

Da bi osigurala samo najkvalitetnija kakao zrna, koja cine tek 3 do 5 posto svjetske proizvodnje, kompanija kvalitetna zrna i trazi diljem svijeta, uvozi ih iz Perua, Ekvadora, iz Gane, s Madagaskara...

Zrna prolaze kroz nebrojena laboratorijska ispitivanja kako bi se, prije fermentacije i przenja, analizirale njihove varijacije. Cak 300 do 400 raznih testova, za kreiranje jedne table cokolade, s okusom koji ce zadovoljiti kriterije.

Brad Kintzer je glavni chocolatier kompanije U samo jednom komadicu cokolade, kaze on, moze biti i do devet stotina aromatskih spojeva.

"Ono sto nas, ovdje, inspirira u nasem radu, to je zelja i nastojanje da prenesemo svu tu raznolikost i kompleksnost i zanimljivost potrosacu."

S kapacitetom proizvodnje milijuna tabli cokolade godisnje, pogon je tradicionalno organiziran, ali s obiljem tehnoloskih inovacija jer Rossetto i Metcalfe bili su osnivaci casopisa Wired, posvecenog tehnologiji i njenom utjecaju na kulturu, gospodarstvo, politiku.

Tehnologija i internet takodjer se koriste u radu s uzgajivacima kakaovca. Mnogi od njih nikad nisu imali prilike kusati konacni proizvod. Njima se pruza mogucnost treninga kako bi znali na koji nacin ce dobiti najkvalitetnija zrna.

Ona ce, istina, biti i skuplja, kaze Jane Metcalfe, ali potrosaci su, dodaje, voljni i spremni platiti vise.

"Zemljama u razvoju stalo je da dobiju dobru cijenu, jer postoji u njima istinska zelja da se ljudima omoguci da uzivaju u plodovima svoga rada, da se izvuku iz siromastva," kaze Jane Metcalfe.

"Nama nije u interesu postici, odnosno ostvariti odredjenu cijenu, vec proizvod koji ce oduseviti potrosaca, a cijena onda mora biti pravi odraz kvalitete proizvoda," kaze Louis Rossetto.

Za sada, ta filozofija izgleda ima uspjeha, funkcionira.

"Nasa prodaja biljezi vrlo brzi rast, narocito kad se u obzir uzme sadasnja gospodarska situacija."

Rob Kopf je direktor prodaje u kompaniji Tcho. Tipicno su, kaze on, potrebne dvije do tri godine da bi se na vrlo popunjenom trzistu kakvo je trziste cokoladnih proizvoda, ulozena sredstva vratila.

"Nama nije cilj zavladati svijetom cokolade, ali ne zelimo ostati ni na lokalnoj razini, kao jedan od malih igraca."

Distribucija proizvoda kompanije Tcho na zapadnoj obali Amerike je pokrivena, zadovoljena; kompanija sada trazi puta i nacina za distribuciju u drugim velikim gradskim podrucjima. Ekolosko svijesne potrosace takodjer vec zadovoljava, ali kad je u pitanju prodaja proizvoda – u kojoj mjeri uspjeh ovisi od brenda?

"Ako nema onog – al’ je ovo dobro, moras probati, onda nema tog novca na svijetu koji cete uloziti u brending ili u pakiranje i misliti da ce to prodati vasu cokoladu; ona je ta koja proizvod prodaje, ako je dobra i posebnog okusa," kaze Jane Metcalfe.

Neki ce reci – americka cokolada ne moze se nositi s globalnom konkurencijom. Rossetto na to odgovara: I americka su vina iznenadila skeptike, to isto moze onda i cokolada!

"Danas se americka cokolada moze mjeriti s bilo kojom u svijetu i biti medju najboljima," kaze on.

Za 30 uposlenika u kompaniji Tcho, opsjednutost cokoladom dio je posla.

Za Jane Metcalfe i Louisa Rossetta ona je nacin i sredstvo za izravnu interakciju s potrosacima i farmerima/uzgajivacima kakaovca, a i sa svijetom – njihov pozitivan utjecaj ostavlja slatki okus u ustima.

XS
SM
MD
LG