Linkovi

Unatoč pohvalama Brammertz ne odustaje od topničkih dnevnika


U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda danas je pozdravljena suradnja hrvatske vlade s Haškim tribunalom za ratne zločine, ali je također zatraženo nastavljanje napora na pronalaženju nedostajućih topničkih dnevnika

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda danas je pozdravljena suradnja hrvatske vlade s Haškim tribunalom za ratne zločine, ali je također zatraženo nastavljanje napora na pronalaženju nedostajućih topničkih dnevnika. Ocjenjujući suradnju u proteklih šest mjeseci, glavni tužitelj tribunala Serge Brammertz je rekao:

“Tijekom ovog razdoblja Hrvatska je, u cjelini gledano, udovoljavala našim zahtjevima za pomoć. Međutim i dalje ostaje otvoreno pitanje važnih nedostajućih dokumenata vezanih za operaciju Oluja 1995.godine .”

Glavni tužitelj je izvijestio Vijeće sigurnosti da je tijekom proteklih tjedana dobio uvjeravanja vlasti u Zagrebu da će – kako je rekao - administrativna istraga slijediti dodatne tragove, te će aktivnost biti pojačana.

“Očekujem rezultate tih hrvatskih nastojanja, kako bih vidio je li Hrvatska intenzivirala svoju administrativnu istragu, te pruža li potpune zaključke o nedostajućim dokumentima, prije svršetka suđenja.”

Sličnom pohvalom suradnje, praćenu pozivom na daljnju suradnju oko topničkih dnevnika, oglasila se i američka predstavnica u raspravi pred Vijećem sigurnosti, Brooke D. Anderson:

“Pozdravljamo hrvatsku suradnju s ICTY-em i njene obnovljene napore u nalaženju traženih dokumenata. …Potičemo Hrvatsku da nastavi ispitivati istražne tehnike u pronalaženju potrebnih dokumenata.”

Najviše vremena u raspravi pred Vijećem sigurnosti bilo je posvećeno problemu dvojice ključnih optuženika za ratne zločine koji su i dalje u bijegu.

“Uhićenje bjegunaca Mladića i Hadžića ostaju najviši prioritet mojeg Ureda. …Čvrsto vjerujemo da je nužno preispitati sadašnju operativnu strategije Srbije u njihovom hvatanju…”

Glavni tužitelj Haškog tribunal Serge Brammertz je naglasio da je od Beograda zatraženo da proširi i intenzivira potragu za dvojicom ratnih zločinaca u bijegu.

XS
SM
MD
LG