Linkovi

Unapređivanje i institucionaliziranje uključenosti žena u sve aspekte života širom svijeta


Administracija predsjednika Baracka Obame ubrzava napore na unapređivanju i institucionaliziranju sudjelovanja žena u stvaranju i održavanju mira

Administracija predsjednika Baracka Obame ubrzava napore na unapređivanju i institucionaliziranju sudjelovanja žena u stvaranju i održavanju mira.

“Sjedinjene Države su predane postavljanju žena i njihovog napredovanja kao jednog od kamena temeljaca naše vanjske politike,” rekla je Hillary Clinton, američki državni sekretar, te dodala:

“To nije samo ispravna stvar, to je pametna stvar. Poboljšanje života žena poboljšava živote njihovih obitelji, jača njihove zajednice i stvara više prilika za ekonomski rast i prosperitet.”

U decembru, Sjedinjene Države su pokrenule Nacionalni akcijski plan za žene, mir i sigurnost, svojevrsni putokaz za poboljšanje angažiranosti žena širom svijeta. Plan uključuje davanje grantova za uvježbavanje žena aktivista i novinara u Keniji u prepoznavanju ranih upozorenja na nasilje. Sjedinjene Države također podržavaju novi centar za traume za žrtve silovanja u Sudanu. U Centralno-afričkoj Republici, Sjedinjene Države pomažu ženama da dopru do pravnih i ekonomskih servisa. A, u Kongu, Sjedinjene Države poboljšavaju prikupljanje medicinskih dokaza za pravosudni progon nasilja zasnovanog na spolu.

Političke tranzicije događaju se u Iraku, Afganistanu, Sudanu, Srednjem Istoku i u Sjevernoj Africi. Sjedinjene Države rade na razvoju lokalnih strategija u svakoj zemlji za ojačavanje žena politički, ekonomski i druptveno.

Dio je američke misije, rekla je Hillary Clinton, osigurati da i žene i muškarci podjednako imaju prilike da žive u skladu sa svojim bogomdanim potencijalom.

XS
SM
MD
LG